5 Beste Mini Laptops (Dé Kleinste) van 2024

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 27 jun 2024
Ook de beste mini laptops hebben genoeg kracht voor allerlei doeleinden. 5 Beste Mini Laptops (Dé Kleinste) van 2024

U wilt een laptop kopen, maar vind de grootte van de meeste laptops net even té. De meeste standaard modellen bevatten vaak een schermgrootte van 13 t/m 17 inch, wat voor sommige doeleinden gewoon aan de hoge kant is.

Een mini laptop is een product van klein formaat, over het algemeen onder de 12 inches (wat ongeveer gelijk is aan 30 centimeter). Deze compacte laptops worden over het algemeen gekocht omdat ze makkelijk mee te nemen zijn, maar omdat hij wat kleiner is dan een normale laptop betekent dit niet dat zijn performance ook minder is.

Vergelijk de 5 best geteste mini laptops

# Laptop OS Display Processor RAM Opslag
1
Microsoft Surface Pro 7
Microsoft Surface Pro 7 Beste mini laptop van 2024
windows 12,3 inch Intel Core i5 8 GB 128 GB Bekijk prijsbekijk prijs
Verkrijgbaar bij (42)
2
Lenovo IdeaPad Flex 3
Lenovo IdeaPad Flex 3 Beste mini laptop met touchscreen
windows 11,6 inch Intel Pentium Silver 4 GB 128 GB Bekijk prijsbekijk prijs
Verkrijgbaar bij (2)
3
Acer Chromebook Spin 311
Acer Chromebook Spin 311 Beste kleine Chromebook van dit moment
chromebook 11,6 inch Intel Celeron 4 GB 64 GB Bekijk prijsbekijk prijs
Verkrijgbaar bij (42)
4
Acer Spin 1
Acer Spin 1 Beste koop mini laptop
windows 11,6 inch Intel Celeron 4 GB 64 GB Bekijk prijsbekijk prijs
Verkrijgbaar bij (42)
5
Acer Aspire 1
Acer Aspire 1 Goedkoopste kleine laptop van 2024
windows 11,6 inch Intel Celeron 4 GB 64 GB Bekijk prijsbekijk prijs
Verkrijgbaar bij (7)

Beste mini laptops van 2024

1. Microsoft Surface Pro 7

Beste mini laptop van 2024

Processor: Intel Core i5 Videokaart: Intel Iris Plus Graphics RAM: 8 GB Opslagruimte: 128 GB Schermgrootte: 12,3 inch Formaat: 0,9 x 29,2 x 20,1 cm Gewicht: 0,77 kg

De Microsoft Surface Pro 7 is een laptopreeks van 12,3 inch die het enorm goed doet bij de gebruiker, en in tientallen varianten beschikbaar is. Dit lichtgewicht weegt nog geen kilogram, is compact en daardoor gemakkelijk mee te nemen naar bijvoorbeeld een zakelijke vergadering.

Een voordeel van de Surface Pro 7, is dat hij een touchscreen bevat waardoor u gemakkelijk uw vinger kunt gebruiken om het scherm aan te sturen. Daarnaast kunt u hem ook uitklappen zodat u deze als tablet kunt gebruiken, wat 2-in-1 wordt genoemd.

Door zijn beeldscherm met hoge resolutie, wat ongeveer vier keer scherper is dan een full HD scherm, ziet u haarfijn alle details op uw beeldscherm. Wat we daarnaast nog erg leuk vonden was de Type Cover die erbij inbegrepen zit. Dit toetsenbord is draadloos en kan magnetisch vast worden geklikt aan de mini laptop.

Waar u goed op moet letten, is dat deze reeks laptops in meerdere edities verkrijgbaar zijn en daarom vaak erg van elkaar verschillen. Mocht u hem willen gebruiken voor kleine dingen als het maken van notities en bewerken van documenten, dan heeft u aan een i3 processor met 4 gigabyte aan RAM voldoende. Wanneer u van plan bent om er zwaardere applicaties op te draaien, raden wij een sterker type aan met bijvoorbeeld een i5 of i7 processor en 8/16 GB RAM.

Redenen om te kopen:

 • Keuze uit i3 / i5 / i7.
 • Minder dan een kilogram.
 • Scherper beeld dan full HD.
 • Als tablet te gebruiken.
 • Magnetisch toetsenbord.

Redenen om niet te kopen:

 • Pen niet meegeleverd
 • Hoge prijs

De Microsoft Surface Pro 7 is te koop bij:

bekijk bij bol
bekijk bij bol
bekijk bij amazon
bekijk bij media markt

2. Lenovo IdeaPad Flex 3

Beste mini laptop met touchscreen

Processor: Intel Pentium Silver Videokaart: Intel UHD Graphics RAM: 4 GB Opslagruimte: 128 GB Schermgrootte: 11,6 inch Formaat: 1,8 x 28,2 x 19,8 cm Gewicht: 1,13 kg

De Lenovo IdeaPad Flex 3 is een mini laptop met 11,6 inch full HD display. Hij bevat een verversingssnelheid van 60 hertz, en heeft een helderheid van 250 nits. Daarnaast heeft hij een touchscreen waardoor de laptop ook te bedienen is met uw vingers, ideaal als u wel eens een kleine aantekening moet maken.

Wat geweldig is aan deze kleine laptop, is dat u hem ook als tablet kunt gebruiken. U kunt hem 360 graden omklappen, om hem vervolgens met uw vinger aan te sturen. Hierdoor is een aparte tablet overbodig omdat u met deze 2-in-1 laptop beide kunt doen.

Lenovo-ideapad-flex-3-in-tablet-modus

De performance-eigenschappen van deze laptop zijn alleen niet geweldig, maar dat is van zo'n kleine laptop ook niet anders te verwachten. Hij draait op een Intel Pentium Silver processor met een kloksnelheid van 1,1 GHz en 4 MB cachegeheugen. Hij heeft daarnaast 4 GB RAM en een eenvoudige Intel UHD Graphics videokaart.

Hij bevat 128 GB opslagruimte op een SSD. Dit is genoeg als u een simpele gebruiker bent die niet veel van uw laptop vraagt, maar mocht u veel met grote bestanden of programma's werken dan raden wij meer opslagruimte aan.

Het toetsenbord van deze mini laptop typt erg fijn. De fabrikant heeft ervoor gekozen om geen numpad op het toetsenbord te doen, waardoor er genoeg ruimte is voor grote toetsen en een ruim touchpad.

We hebben de mogelijkheid gekregen om de speakers van de IdeaPad Flex 3 te testen, en waren erg onder de indruk. We hadden een aantal liedjes uit verschillende genres afgespeeld en waren verbaasd van de geluidskwaliteit die deze kleine en goedkope laptop kan producten.

Wat er verder nog wel mist, is een USB-C aansluiting. Qua aansluitingen bevat hij 2x USB-A, een HDMI-poort en een headphone jack.

Let op: er bestaat ook een Chromebook variant van de IdeaPad Flex 3, maar wij hebben hier de Windows-versie beoordeeld. Let er dus goed op dat u de juiste koopt.

Redenen om te kopen:

 • 11.6 inch IPS display
 • Touchscreen (2 in 1)
 • Weegt net aan 1 kilogram

Redenen om niet te kopen:

 • Weinig werkgeheugen
 • Matige processor
 • Geen USB-C aansluitingen

Beschikbaarheid van de Lenovo IdeaPad Flex 3:

Lenovo IdeaPad Flex 3 2-in-1 Chromebook 12IAN8 82XH001NMH - 12.2 inch
€449,00 €379,00 Op voorraad

3. Acer Chromebook Spin 311

Beste kleine Chromebook van dit moment

Processor: Intel Celeron Videokaart: Intel UHD Graphics 600 RAM: 4 GB Opslagruimte: 64 GB Schermgrootte: 11,6 inch Formaat: 2,0 x 29,6 x 20,6 cm Gewicht: 1,19 kg

Deze mini laptop van Acer is een Chromebook met een grootte van maar 11,6 inches. Als u een Windows laptop gewend bent is het wel even wennen aangezien een Chromebook zijn eigen besturingssysteem heeft, maar bevat wel vele voordelen zoals een langere batterijduur en lagere prijs.

U zult misschien merken dat de laptop 'maar' vier gigabyte RAM bevat, maar dat is geen enkel probleem aangezien een Chromebook überhaupt niet geschikt is voor zware software. (Deze wordt vaak ook niet ondersteund.) De applicaties die een Chromebook gebruikt zijn te downloaden in de Play Store, welke meestal niet veel nadelig effect hebben op uw performance.

mini laptop omgeklapt als tablet

Zoals in de bovenstaande afbeelding te zien is, is het mogelijk om de mini laptop ook te gebruiken als tablet. Het touchscreen is altijd te gebruiken, maar wanneer u het scherm omklapt (tot wel 360 graden) heeft hij ook gelijk een mooi standaard. (Ook erg handig als u bijvoorbeeld een recept wilt volgen in de keuken!)

Redenen om te kopen:

 • Bevat Chrome OS.
 • Schermgrootte: 11.6 inch.
 • Licht in gewicht.
 • Mooi en helder touchscreen.
 • Om te klappen als tablet.
 • Android apps op installeren.

Redenen om niet te kopen:

 • HD+ display
 • Brede schermranden

De Acer Chromebook Spin 311 is te koop bij:

bekijk bij bol
bekijk bij bol
bekijk bij amazon
bekijk bij media markt

4. Acer Spin 1

Beste koop mini laptop

Processor: Intel Celeron Videokaart: Intel UHD Graphics 600 RAM: 4 GB Opslagruimte: 64 GB Schermgrootte: 11,6 inch Formaat: 2,2 x 29,1 x 20,2 cm Gewicht: 1,35 kg

De Acer Spin 1 is een 11,6 inch laptop die gebouwd is voor gemak. Net als de laptops hierboven kunt u ook deze als tablet gebruiken doordat hij 360 graden draaibaar is.

Hij bevat niet de kracht om op te gamen of video's op te bewerken aangezien hij een Intel UHD Graphics 600 videokaart bevat, maar als laptop om tussendoor notities op te maken of voor informatie het internet af te struinen is hij zeker geschikt.

Een minpuntje is dat hij maar 64 GB aan opslagruimte bevat. Voor een Chromebook zou dit geen enkel probleem zijn, maar Windows-laptops werken niet over het algemeen in de cloud en software die u misschien moet downloaden kan deze ruimte snel in beslag nemen. Mocht u niet van plan zijn om vele foto's en video's op uw mini laptop op te slaan, dan is het wel voldoende.

Redenen om te kopen:

 • Beelddiagonaal van 11.6 inch.
 • Apps via Windows store.
 • Omklapbaar tot tablet.
 • Bevat een touchscreen.
 • Sublieme accuduur.

Redenen om niet te kopen:

 • Zwakke processor
 • Maar 2 USB-poorten

De Acer Spin 1 is te koop bij:

bekijk bij bol
bekijk bij bol
bekijk bij amazon
bekijk bij media markt

5. Acer Aspire 1

Goedkoopste kleine laptop van 2024

Processor: Intel Celeron Videokaart: Intel UHD Graphics 600 RAM: 4 GB Opslagruimte: 64 GB Schermgrootte: 11,6 inch Formaat: 2,1 x 29,1 x 21,1 cm Gewicht: 1,25 kg

De laatste die wij acceptabel vonden is de Acer Aspire 1, welke draait op Windows 10 S. Hij heeft een grootte van 11,6 inch, weegt net meer dan één kilogram en is qua prijs echt een koopje (zeker aangezien hij ook supersnel opstart!). Let er wel op dat alleen de 365 versie van Office werkt, aangezien hij geen normale Windows versie bevat.

De laptop bevat genoeg RAM en opslagcapaciteit om hem te gebruiken voor lichte activiteiten. Denk hierbij aan het bewerken van documenten, e-mailen of oneindig scrollen op Facebook. Hij is ongeschikt om zware games op te spelen, en bij het kijken van films denken wij dat hij geen HD kwaliteit aan kan zonder traag/oververhit te raken.

Leuk extraatje: op moment van schrijven ontvangt u via Coolblue bij deze laptop een jaar gratis Norton 360 antivirus, waarmee uw mini laptop beveiligd wordt tegen de meest gevaarlijke virussen van dit moment.

Redenen om te kopen:

 • Snel opgestart.
 • OS: Windows 10 S.
 • Accuduur van ongeveer zes uur.
 • Lekker klein en compact.

Redenen om niet te kopen:

 • Zwakke processor

Beschikbaarheid van de Acer Aspire 1:

Acer Aspire 15 A15-51M-75EP
€1099,00 €999,00 Op voorraad
Acer Aspire 15 A15-51M-55KQ
€899,00 €849,00 Op voorraad
Acer Aspire 15 A15-51M-55KQ -16 inch Laptop
€849,00 Op voorraad
Toon meer deals (+)

Kenmerken van mini laptops om te bekijken voorafgaand aan uw aankoop

We hebben in het begin van dit artikel besproken dat mini laptops een schermgrootte bevatten van 12 inches of kleiner. De kleinste die wij hebben gevonden, en ook echt in onze handen hebben gehad, was maar 10 inches groot. Voor ons was dit veel te klein, maar misschien vindt u dit wel fijn; er is geen ‘beste schermgrootte’, want iedereen heeft een eigen voorkeur. Naast de schermgrootte zijn hier nog een aantal specificaties van mini laptops om te bekijken, en belangrijke dingen die u er over moet weten.

Touchscreen

Bent u gewend om een tablet te gebruiken, of houdt u er van hoe u uw mobiele telefoon kunt besturen? Kies dan voor een mini laptop met touchscreen. Dit is een uitkomst om uw laptop eens anders te besturen, terwijl u daarna gewoon weer verder kunt met de touchpad of externe muis.

2-in-1 gebruik

Veel mini laptops hebben een touchscreen waardoor hij omgeklapt kan worden en vervolgens als tablet kan worden gebruikt. U kunt dit vaak al zien door de foto’s op de productpagina, waarvan hij op enkele daarvan omgeklapt zal staan.

Opslagruimte

Mini laptops zijn compact, en hebben daarom ook niet veel ruimte voor een grote SSD of HDD. De meeste mini laptops hebben een totale opslagcapaciteit van minder dan 128 GB, wat prima is als u hem alleen gebruikt om documenten te bewerken en te browsen, maar niet als u van plan bent om er zware programma’s op te installeren.

RAM geheugen

Als u met deze laptop wilt gamen dan heeft u pech, aangezien u dan toch echt een gaming laptop nodig heeft. Zelfs de allerbeste mini laptops beschikken niet over genoeg RAM geheugen voor het draaien van zware applicaties. Ze bevatten bijna allemaal 4 GB aan RAM, wat prima is voor dagelijkse taken zoals het lezen van mails of bewerken van Word-documenten.

Waar gebruikt u hem voor?

Zoals wij u hebben uitgelegd is een mini laptop prima geschikt voor dagelijkse taken zoals het bewerken van bestanden, surfen op het internet of het lezen van uw mail. Als u bijvoorbeeld films wilt kijken via deze laptop, dan heeft u wel een probleem. De videokaarten die in bijna iedere mini laptop zitten zijn niet sterk genoeg om films af te spelen. Wanneer u dit zult doen zal de laptop enorm traag reageren en waarschijnlijk ook oververhit raken. Mini laptops worden vaak aangeschaft door studenten, of zakelijke personen die het makkelijk vinden om deze mee te nemen naar een vergadering om aantekeningen mee te maken.

Merken die mini laptops aanbieden

De enige vereiste aan een mini laptop is dat hij kleiner dan 12 inch is, en er zijn natuurlijk vele merken die kleine laptops verkopen. Hieronder zijn de merken te vinden die de meeste kleinere laptops aanbieden.

Mini laptops van Microsoft

microsoft mini laptop

Microsoft heeft op het moment de meeste mini laptops te koop. Zo heeft u bijvoorbeeld de wat nieuwere Microsoft Surface Go 3 waarvan u zelfs het toetsenbord af kunt klikken, of de oudere Surface Go voor als u geen ingewikkelde extra’s wilt.

Acer mini laptops

acer mini laptop

Acer biedt kleinere laptops aan in veel verschillende prijsklassen. Heeft u genoeg aan een simpele Chromebook? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de Spin 311. Mocht u liever Windows hebben en wat meer opslagruimte, is er bijvoorbeeld nog de Acer Spin 1.

Asus mini laptops

asus mini laptop

Asus biedt op het moment alleen simpele mini laptops aan die heel betaalbaar zijn. Zo is de duurste, de Asus E210MA-GJ324WS op het moment maar €269. Ook voor een kleinere Chromebook kunt u bij Asus terecht, dan kiest u voor de Asus Chromebook CX1100CNA-GJ0030.

Mini laptops van HP

hp mini laptop

HP biedt alleen mini laptops aan die op Chrome OS draaien. Vanaf €249 heeft u al een 11,6 inch Chromebook in huis met een simpele processor en 32 GB opslagruimte. Ook zijn er modellen met 64 GB opslag beschikbaar.

Lenovo mini laptops

lenovo mini laptop

Lenovo heeft mini laptops beschikbaar voor mensen met een wat kleiner budget. Over het algemeen heeft Lenovo alleen maar Chromebooks beschikbaar in klein formaat, maar u kunt nog proberen om de Lenovo IdeaPad 1 te vinden welke op Windows draait.

Voordelen van een mini laptop

Het grootste voordeel van een mini laptop is natuurlijk de mogelijkheid om hem makkelijk overal mee naar toe te kunnen nemen. Zijn kleine formaat en lichte gewicht maken het mogelijk om hem zelfs mee te nemen in een kleine rugzak.

Nog een groot voordeel aan een kleinere laptop is dat de batterijduur vaak uitstekend is, ten opzichte van grotere laptops. Dit komt omdat er in de behuizing van kleine laptops geen ruimte is voor krachtige energievretende componenten.

Ten derde hebben mini laptops soms features die u bij grotere laptops niet snel zult zien. Denk hierbij aan een touchscreen, afklikbaar toetsenbord of andere accessoires.

Nadelen van een mini laptop

Bent u gewend om te werken met een numpad? Dan heeft u met een mini laptop (waarschijnlijk) pech. Tegenwoordig is een numpad alleen nog af en toe te vinden in laptops met een groter scherm, aangezien het bij kleinere laptops niet past naast het toetsenbord.

Een tweede nadeel is dat een mini laptop minder goed te gebruiken is voor activiteiten als gaming, videobewerking of streaming, aangezien het daarvoor fijner is om een groter scherm te hebben. Als laptop voor basisactiviteiten als het surfen op internet en bewerken van documenten is hij natuurlijk wel meer dan geschikt.

Tot slot bevatten mini laptops vaak niet de krachtigste specs. Door de krappere behuizing hebben fabrikanten vaak geen ruimte meer over voor bijvoorbeeld een goede videokaart of grote accu.

Veelgestelde vragen over een mini laptop

Heeft u nog vragen over een mini laptop? Bekijk dan even of wij hem hieronder hebben beantwoord voordat u hem in de reacties stelt.

Wat is een mini-laptop en wat is het verschil met gewone laptops?

In tegenstelling tot gewone laptops is een mini-laptop gunstig voor de levensduur van de batterij en de draagbaarheid voor mensen die productief willen blijven terwijl ze onderweg zijn. De meeste minilaptops zijn lichter dan 1,4 kg en hun beeldschermen zijn tussen 10 en 12 inch groot.

Wat zijn de aanbevolen specificaties voor een minilaptop?

Dit is afhankelijk van de apps die u regelmatig gebruikt. Een dual-core Intel i3-processor of het AMD-equivalent ervan werkt goed voor basistoepassingen op kantoor, zoals e-mail, tekstverwerkers en spreadsheets. Een geheugen van 8 GB wordt aanbevolen, maar 4 GB is meer dan genoeg voor het draaien van dit soort applicaties. De goedkoopste minilaptops worden geleverd met 64 GB SSD-opslag. Dat is niet veel, maar het is genoeg voor het bewaren van documenten en wat video’s. Er zijn modellen met uitbreidbare opslagruimte via SD-kaarten, terwijl andere modellen tot 2 TB SSD’s kunnen bevatten.

Is een solid-state drive (SSD) nodig voor een minilaptop?

De meeste moderne minilaptops draaien op SSD’s. Hoewel ze technisch gezien op traditionele harde schijven kunnen draaien, zijn SSD’s lichter en efficiënter in het gebruik van de batterij. U kunt een minilaptop vrijwel direct opstarten of wakker maken uit zijn slaapstand dankzij de snelle lees- en schrijftijden van SSD’s.

Hoe lang gaat een goede batterij van een mini laptop mee?

Een goede minilaptop moet minstens 10 uur achter elkaar gebruikt worden voordat de batterij bijna leeg is. Er zijn high-end modellen zoals de Microsoft Surface Book 3 en M1 MacBook Air met batterijen die meer dan 16 uur meegaan. Er zijn een aantal factoren die de levensduur van de batterij beïnvloeden, zoals de snelheid van de processor, de helderheid van het scherm en de totale capaciteit van de batterij. Het is ideaal om een laptop te krijgen waarmee u 10 tot 13 uur lang basis kantoortoepassingen kunt uitvoeren.

Welke andere belangrijke functies moet ik zoeken in een minilaptop?

U moet een mini-laptop vinden met voldoende in- en uitvoerpoorten (USB, USB-C, HDMI) en draadloze connectiviteitsopties voor uw behoeften. Wi-Fi en Bluetooth zijn de minimale vereisten, zodat u draadloos verbinding kunt maken met een netwerk en andere randapparatuur.

Kan ik een mini laptop gebruiken voor gaming?

Vanwege de beperkte specificaties en grafische mogelijkheden zijn minilaptops niet ideaal voor het spelen van games. U kunt nog steeds casual games installeren en spelen die niet al te veeleisend zijn. U kunt zich ook abonneren op game-streamingdiensten die een goede internetverbinding vereisen in plaats van krachtige interne specificaties. Voorbeelden hiervan zijn Nvidia GeForce Now en Google Stadia.

Hoe kiezen jullie de beste mini laptop?

Voor het bepalen van de best geteste mini laptop bekijken wij meer dan 10 verschillende factoren. Zo kijken wij bijvoorbeeld of iedere laptop de juiste videokaart of processor heeft voor wat er op gedaan moet worden, maar ook of hij een eerlijke prijs-kwaliteitverhouding bevat. Al deze kleine beoordelingen wegen wij tegen elkaar af om zo de beste te vinden.

Conclusie

In deze test zijn er 12 producten bekeken waarvan er 5 als beste mini laptop uit het onderzoek zijn gekomen, met op nummer 1 de Microsoft Surface Pro 7. Deze 12,3 inch laptop bevat een Intel Core i5 processor, Intel Iris Plus Graphics videokaart, 8 GB aan intern werkgeheugen en 128 GB opslagruimte.

Over de auteur

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptopedia.

remco bravenboer - laptopedia