4 Beste Goedkope Chromebooks van 2024

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 27 jun 2024
Goedkope Chromebooks zijn ideaal voor de basisgebruiker die niet veel zoekt in een laptop. 4 Beste Goedkope Chromebooks van 2024 Vantage_DS / Shutterstock.com

Veel mensen vragen zich af of een Chromebook wel nut heeft, aangezien hij zijn limitaties kent zoals dat u alleen gebruik kunt maken van de ‘office-like’ apps van Google. Daarnaast is het ook nog eens lastig om er één te kiezen die goed bij u past omdat er veel verschillende criteria zijn waar u voldoende aandacht aan moet besteden. Wij hebben onderzoek gedaan naar de beste goedkope Chromebooks om u van het best mogelijke advies te kunnen voorzien.

Vergelijk de 4 best geteste goedkope Chromebooks

# Laptop Display Processor RAM Opslag
1
Asus Chromebook C423NA-EB0239
Asus Chromebook C423NA-EB0239 Best geteste goedkope Chromebook
14 inch Intel Celeron 4 GB 64 GB Bekijk prijsbekijk prijs
Verkrijgbaar bij (42)
2
Asus C523NA-EJ0052
Asus C523NA-EJ0052 Beste ASUS Chromebook
15,6 inch Intel Celeron 4 GB 64 GB Bekijk prijsbekijk prijs
Verkrijgbaar bij (42)
3
Acer Chromebook 314 CB314-1H-C6XM
Acer Chromebook 314 CB314-1H-C6XM Beste voordelige Chromebook
14 inch Intel Celeron 4 GB 64 GB Bekijk prijsbekijk prijs
Verkrijgbaar bij (42)
4
HP Chromebook x360 14b-ca0350nd
HP Chromebook x360 14b-ca0350nd Beste omklapbare Chromebook
12 inch Intel Pentium 4 GB 64 GB Bekijk prijsbekijk prijs
Verkrijgbaar bij (42)

Beste goedkope chromebook van 2024

1. Asus Chromebook C423NA-EB0239

Best geteste goedkope Chromebook

Processor: Intel Celeron Videokaart: Intel HD Graphics 500 RAM: 4 GB Opslagruimte: 64 GB Schermgrootte: 14 inch Formaat: 1,6 x 32,2 x 22,8 cm Gewicht: 1,2 kg

Met een gewicht van slecht 1,2 kilogram is deze goedkope Chromebook van Asus een geweldige keuze. U werkt hiermee in de cloud waardoor u nooit meer uw bestanden kwijt kunt raken als uw laptop bijvoorbeeld vastloopt. Het full HD beeldscherm zorgt voor de allerbeste beeldkwaliteit tijdens het kijken van films.

De C423NA-EB0239 draait op Chrome OS en bevat een Intel Celeron processor en vier gigabyte RAM. Met een totale opslagcapaciteit van wel 64 GB is dit één van de betere qua opslag. Daarnaast is hij maar 14 inch wat een goede maat is als u hem vaak ergens mee naar toe moet nemen.

Redenen om te kopen:

 • Licht en compact.
 • Goedkope keuze.
 • Haarscherp full HD scherm.
 • Vlotte gebruikerservaring.

Redenen om niet te kopen:

 • Geen touchscreen

De Asus Chromebook C423NA-EB0239 is te koop bij:

bekijk bij bol
bekijk bij bol
bekijk bij amazon
bekijk bij media markt

2. Asus C523NA-EJ0052

Beste ASUS Chromebook

Processor: Intel Celeron Videokaart: Intel HD Graphics 500 RAM: 4 GB Opslagruimte: 64 GB Schermgrootte: 15,6 inch Formaat: 1,6 x 35,8 x 24,8 cm Gewicht: 1,7 kg

Op plek twee in onze lijst van goedkope Chromebooks staat nog een Asus laptop. Deze komt redelijk overeen met de nummer één, maar is voor een iets groter bedrag net wat beter. Hij is 15,6 inch, wat net iets groter is dan de C423NA-EB0350.

Deze laptop maakt net als de anderen gebruik van het besturingssysteem Chrome OS. Hij is wat zwaarder dan de nummer één, namelijk bijna 1,7 kilogram. Daarnaast bevat hij een mooi uiterlijk, een sterke behuizing en een haarscherp beeldscherm waarmee u prima films kunt bekijken en social media kunt browsen.

Redenen om te kopen:

 • Geweldige accuduur.
 • Voordelige koop.
 • Redelijk licht.
 • Maakt weinig herrie.

Redenen om niet te kopen:

 • Geen HDMI-poort
 • Geen backlight

De Asus C523NA-EJ0052 is te koop bij:

bekijk bij bol
bekijk bij amazon
bekijk bij bol
bekijk bij media markt

3. Acer Chromebook 314 CB314-1H-C6XM

Beste voordelige Chromebook

Processor: Intel Celeron Videokaart: Intel UHD Graphics 600 RAM: 4 GB Opslagruimte: 64 GB Schermgrootte: 14 inch Gewicht: 1,5 kg Max. accuduur: 12 uur

Deze laptop is perfect voor studenten, aangezien hij een strak ontwerp heeft en beschikt over een snelle processor. Daarnaast heeft hij een grote kijkhoek waardoor u met meerdere personen naast elkaar prima het scherm kunnen zien.

Als u simpele taken uitvoert zoals het browsen van lichte websites en documenten bewerkt kunt u een batterijduur van meer dan 10 uur verwachten, wat wij erg positief vonden toen wij deze Chromebook bekeken. Wanneer wij via deze laptop video's en films keken ging hij zelfs rond de zes uur mee, wat beter is dan een gemiddelde duurdere Windows laptop.

De processor in deze laptop is ongeveer 35% sneller dan zijn voorganger, terwijl de prijs nog lager ligt. Met het interne geheugen van 4 gigabyte kunt u gemakkelijk multi-tasken en werken in meerdere tabbladen tegelijkertijd zonder enige problemen. Daarnaast bevat hij een ingebouwde virusscanner waardoor u geen externe software hoeft aan te schaffen.

Lees ook onze volledige Acer Chromebook 314 review.

Redenen om te kopen:

 • Snelle processor.
 • Uitmuntende accuduur.
 • Ingebouwde virusscanner.

Redenen om niet te kopen:

 • Weinig RAM
 • Zacht geluid

De Acer Chromebook 314 CB314-1H-C6XM is te koop bij:

bekijk bij bol
bekijk bij bol
bekijk bij amazon
bekijk bij media markt

4. HP Chromebook x360 14b-ca0350nd

Beste omklapbare Chromebook

Processor: Intel Pentium Videokaart: Intel UHD Graphics 605 RAM: 4 GB Opslagruimte: 64 GB Schermgrootte: 12 inch Formaat: 1,7 x 27,2 x 21,6 cm Gewicht: 1,4 kg

Deze Chromebook bevat touchscreen wat hem uniek maakt en waardoor u hem kunt opvouwen om hem ook als tablet te gebruiken - een 2 in 1 model dus. Vanwege de mogelijkheid om hem gemakkelijk te kunnen draaien is het een ideaal product om lekker op te Netflixen.

Volgens velen is het wel erg wennen om te beginnen aan Chrome OS, vooral als u eerder een laptop met het Windows of MacOS besturingssysteem hebt gehad. Na een tijdje is het makkelijk om mee overweg te kunnen en kunt u genieten van de goede features als zijn lichte gewicht en lange accuduur.

Een aantal nadelen die wij hebben gevonden zijn dat niet alle Android apps te gebruiken zijn op deze Chromebook en dat het touchscreen best gevoelig is voor vingerafdrukken.

Redenen om te kopen:

 • Touchscreen (gebruik als tablet).
 • Erg snel opgestart.
 • Goed voor minimaal gebruik.

Redenen om niet te kopen:

 • Multitasken niet mogelijk

De HP Chromebook x360 14b-ca0350nd is te koop bij:

bekijk bij bol
bekijk bij media markt
bekijk bij bol
bekijk bij amazon

Weinig budget? Korting op goedkope Chromebooks

Chromebooks zijn altijd al goedkoop, maar het kan natuurlijk altijd nog net iets goedkoper. Dagelijks speuren wij meerdere webshops af om voor u alle Chromebook aanbiedingen op een rij te zetten. Hieronder zult u allerlei verschillende Chromebooks vinden, van modellen voor licht gebruik tot omklapbare 2-in-1 modellen.

Waar moet u op letten tijdens het kiezen van een goedkope chromebook?

Het kiezen van een goede chromebook is niet makkelijk, aangezien u zelf vast een normale goedkope laptop hebt gehad en het waarschijnlijk een product is waar u nog niet veel ervaring mee hebt gehad. De onderstaande criteria kunt u overwegen bij het maken van uw eigen keuze.

Schermgrootte (inch)

Chromebooks variëren erg in de grootte van de display. Er bestaan verschillende mogelijkheden voor Chromebooks, die u zelf zult omrekenen van inch naar centimeters. De mogelijkheden zijn onder andere 10, 11, 12, 13, 14 en 15 inch schermgrootte.

Merk

Als u vertrouwen heeft in bijvoorbeeld Lenovo of Asus dan kunt u kiezen om een Chromebook aanbieding van dit merk op te zoeken. Dit omdat u al ervaring hebt met het merk en misschien ook hun klantenservice, waardoor problemen makkelijker op te lossen zullen zijn.

Gigabyte aan RAM

RAM, de benaming voor het intern geheugen van uw laptop, zorgt ervoor dat uw processor tijdelijk gegevens op slaat die vervolgens weer snel gelezen kunnen worden. Over het algemeen hoeft u niet te kijken naar een Chromebook die veel RAM bevat, aangezien u er geen intensieve software op hoeft te draaien.

Processor (CPU)

Over het algemeen bevatten Chromebooks een Intel processor, maar af en toe wijkt het af naar een ARM of AMD CPU. Net als bij de paragraaf hierboven hoeft u hier niet veel aandacht aan te besteden aangezien iedere processor de taken van een Chromebook wel aan kan.

Opslagruimte / SSD-capaciteit

Zoals we eerder benoemde in de nadelen van Chromebooks bevatten ze over het algemeen niet veel opslagruimte, tenzij u er een stukje meer voor wilt betalen. Dit is niet erg, aangezien u vooral online werkt en daardoor de opslagruimte niet nodig zult hebben.

Kwaliteit van het beeld

Als u bijvoorbeeld van plan bent om films te kijken via uw Chromebook dan raden wij aan om er één te kiezen met een full HD scherm. Er is ook een mogelijkheid voor een lagere kwaliteit als u wat wilt besparen en echt voor de goedkoopste versies wilt gaan.

Accuduur

Zoals wij eerder vertelde zijn Chromebooks energiezuinig en hebben over het algemeen een accuduur van boven de 10 uur. Mocht dit niet zo zijn, zouden wij aanraden om er toch één te zoeken aangezien ze dit bijna allemaal bevatten en u hierdoor dagen lang zonder oplader kunt werken.

Gewicht van de laptop

Een lichtgewicht Chromebook komt handig uit als u vaak onderweg bent en niets zwaars mee wilt slepen. Over het algemeen zijn Chromebooks tussen de één en twee kilo wat dit type laptop makkelijk mee te nemen maakt.

Waar gaat u hem voor gebruiken?

Een groot punt waar u op moet letten is waar u hem uiteindelijk voor gaat gebruiken. Ieder gebruikstype zal een groot verschil maken qua criteria waar u op moet letten. Als u een student bent die over het algemeen documenten zal bewerken met de Google apps dan kunt u een goedkopere nemen met een mooi design. Maar als u bijvoorbeeld vaak gaat Netflixen op de Chromebook moet u ook een beeldkwaliteit van full HD kiezen voor de beste ervaring. Er is geen one size fits all oplossing dus let hier goed op.

chromebook met mooie achtergrond

Extra opties

Als u iets meer geld wilt uitgeven in plaats van echt een goedkope Chromebook te zoeken dan kunt u er één kiezen die wat extra opties beschikbaar heeft ten opzichte van de andere. Check hiervoor ook de Chromebooks die tussen de beste laptops staan.

 • Een Chromebook met touchscreen kunt u besturen met uw vinger, wat u net kunt vergelijken met een tablet.
 • Met toetsenbord verlichting kunt u ook in het donker werken en prima zien wat u doet.
 • Er bestaan ook Chromebooks waarmee u met uw vingerafdruk kunt inloggen, wat wij een geweldige uitvinding vonden.

Veelgestelde vragen over een goedkope chromebook

Hieronder is een overzicht te vinden van vragen die wij vaak ontvangen van onze gebruikers die op zoek zijn naar een Chromebook.

Waarin verschilt een Chromebook van gewone laptops?

Chromebooks draaien op een licht besturingssysteem dat Chrome OS heet. Hierdoor zijn ze compatibel met browsergebaseerde apps en Google's productiviteitsapps zoals Docs, Sheets en Mail. Chromebooks hebben een voorkeur voor solid-state drives (SSD's) en minder goed presterende processors omdat ze gericht zijn op mobiliteit en een langere levensduur van de batterij. De beste Chromebooks hebben maar liefst een batterijduur tot wel 15 uur. Bekijk hier een uitgebreider overzicht van alle verschillen.

Welke apps zijn beschikbaar op Chromebooks?

Naast de voorgeïnstalleerde apps van Google is er veel software die u kunt downloaden in de Chrome Web Store. Het gaat onder andere om apps voor vergaderingen op afstand, grammatica- en taalcheckers, mediastreaming en online onderwijs. Veel Chromebooks zijn ook compatibel met de Play Store- en Android-software van Google, zodat u kunt kiezen uit duizenden productiviteits- en entertainmentapps die u normaal gesproken op smartphones gebruikt. U kunt de voordelen van deze Android-apps maximaliseren als uw Chromebook een touchscreen heeft.

Heeft u speciale hardware en accessoires nodig om een Chromebook te kunnen gebruiken?

Er is geen behoefte aan speciale of aangepaste randapparatuur. Chromebooks ondersteunen universele plug-and-play accessoires, wat betekent dat u gewoon externe toetsenborden, muizen, ondersteunde gamepads en andere invoerapparaten op hun USB-poorten kunt aansluiten. Chromebooks kunnen via hun HDMI- en USB-poorten hun scherm delen naar een projector of een monitor. U kunt ze ook aansluiten op luidsprekers en koptelefoons via Bluetooth of hun 3,5mm-aansluiting zonder dat er speciale stuurprogramma

Kunt u videogames spelen op een Chromebook?

Aangezien Chromebooks erg lightweight zijn, worden ze niet aanbevolen voor high-end games. De meeste AAA-game-uitgevers geven hun titels alleen uit voor MacBooks en Windows-laptops. Het is echter nog steeds mogelijk om videogames op Chrome OS te streamen via Google Stadia of NVIDIA GeForce Now abonnementen. De meeste spellen op Google Play zijn ook compatibel met Chromebooks.

Kunt u Windows- of Mac-applicaties op een Chromebook draaien?

Het korte antwoord is nee. U kunt geen .exe en .dmg bestanden installeren of uitvoeren op Chromebooks omdat deze uitsluitend voor Windows en Mac OS zijn. Het is mogelijk om een aantal Windows programma

Conclusie

In deze test zijn er 11 producten bekeken waarvan er 4 als beste goedkope chromebook uit het onderzoek zijn gekomen, met op nummer 1 de Asus Chromebook C423NA-EB0239. Deze 14 inch laptop bevat een Intel Celeron processor, Intel HD Graphics 500 videokaart, 4 GB aan intern werkgeheugen en 64 GB opslagruimte.

Over de auteur

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptopedia.

remco bravenboer - laptopedia