- Informatie
- Windows 10 Laptop start niet op
Windows 10 Laptop start niet op
Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Wees gerust, wij gaan u helpen om uw niet opstartende laptop weer tot leven te brengen.
Het is een nieuwe dag en het is business as usual. U opent uw vertrouwde laptop en herinnert zich dat u hem de vorige nacht hebt opgeladen, u drukt op de aan/uit-knop en... er gebeurt niets. Hij blijft uit of probeert op te starten, maar komt nooit op het inlogscherm terecht. Dat is nu een horrorverhaal onder computergebruikers.
Het is een gevreesd scenario dat u zich realiseert dat uw laptop niet aangaat of vast komt te zitten tijdens het opstarten. Gelukkig hebben velen al eens eerder opstartproblemen gehad met Windows. Er zijn verschillende bekende fixes die kunnen helpen om uw laptop weer aan de praat te krijgen, zeker als het probleem alleen maar in de drivers of software zit.
Controleer eerst of er een probleem is met de display
Er zijn gevallen waarin de CPU van een laptop in orde is, maar niet wordt weergegeven op het scherm. Misschien is het een probleem met uw beeldscherm. Het gebruik kan na verloop van tijd de flexkabels beschadigen die in de scharnieren van het beeldscherm lopen en het moederbord met het ingebouwde display verbinden.
Lampjes branden, wat betekent dat de laptop aan staat en aan de stroom zit.
De sleutel is hier om te controleren op vitale tekenen dat uw hardware nog steeds in orde is. Er moeten LED-indicatoren zijn die aangeven dat uw laptop is ingeschakeld, dat de accu wordt opgeladen en dat de harde schijf actief is. Als de LED-indicatoren normaal knipperen, kunt u overwegen om een VGA- of HDMI-kabel te proberen. Sluit de laptop aan op een tv of monitor om te controleren of het scherm in beeld komt.
Als dit het geval is, betekent dit dat alleen het scherm van de laptop beschadigd is en dat al het andere in orde is. U kunt de laptop opsturen voor reparatie of ondertussen een externe monitor gebruiken.
Houd de aan/uit-knop ingedrukt
Laptops kunnen af en toe vast komen te zitten tijdens het opstartscherm. Het scherm bevriest terwijl het merklogo of het welkomstscherm wordt weergegeven, of de roterende laadindicator stopt gewoon. Het is waarschijnlijk dat het besturingssysteem (OS) de verbinding en de besturing van uw hardware-apparaten niet goed tot stand kan brengen. Zelfs als u op Ctrl + Alt + Del drukt om opnieuw op te starten, kan dit bij dit soort gevallen niet werken.
De oplossing is eenvoudig. Houd de aan/uit-knop van uw laptop 10-30 seconden ingedrukt, omdat de tijd kan variƫren afhankelijk van het merk van uw laptop. Dit wordt powercycling genoemd, waarbij de batterij van alle onderdelen van de laptop volledig wordt uitgeschakeld. Wacht ongeveer een minuut en zet hem weer aan. Hopelijk komt het deze keer voorbij het laadscherm.
Haal alle kabels uit uw USB-poorten
Het volgende dat u moet controleren zijn uw USB-poorten. Zorg ervoor dat er geen externe harde schijven zijn aangesloten. Het is mogelijk dat u eerder hebt opgestart vanuit een externe opslag en dat de laptop opnieuw is geconfigureerd om voorrang te geven aan dat station voor het opstarten. Als er een ander opslagapparaat is aangesloten, kan het zijn dat de laptop probeert op te starten vanaf een besturingssysteem dat er niet is.
U kunt ook uw bootinstellingen controleren via de BIOS-interface (Basic Input/Output System). U kunt de BIOS-instellingen van de laptop openen door snel op de Delete-toets of de toegewezen functietoets te drukken terwijl de computer probeert op te starten. De BIOS-toets kan F1, F2, F12 of een andere functietoets zijn, afhankelijk van de fabrikant van de laptop.
Zoek het tabblad Boot op het BIOS-scherm. U kunt hier de lijst met stations bekijken die door uw laptop zijn geprioriteerd wanneer deze probeert op te starten. Zorg ervoor dat uw primaire schijf die Windows 10 bevat, is ingesteld op de hoogste prioriteit. Sla uw wijzigingen op en sluit het BIOS af om opnieuw op te starten.
Als dat niet werkt, is het volgende wat u moet onderzoeken de integriteit van uw Windows installatie. Er kunnen softwareproblemen zijn waardoor uw apparaat niet volledig kan worden opgestart.
Opstarten in veilige modus
Veilige modus is een functie waarmee u Windows in een minimalistische staat kunt starten. Alleen de meest elementaire apps op uw laptop zijn toegankelijk in de veilige modus, omdat slechts een beperkt aantal stuurprogramma's en achtergrondprocessen mogen worden uitgevoerd. Als u niet normaal kunt opstarten, maar de laptop in veilige modus werkt, betekent dit dat een van de stuurprogramma's of opstartprogramma's het probleem veroorzaakt.
Deze modus is normaal gesproken toegankelijk vanuit Windows via het menu Herstel onder Instellingen. De kans is echter groot dat de laptop niet eens verder kan laden dan het welkomstscherm. Wat u moet doen is het opstarten van de laptop drie keer forceren.
Druk op de aan/uit-knop om de laptop in te schakelen. U weet dat het opstarten zal mislukken, dus houd de aan/uit-knop ten minste 10 seconden ingedrukt om het apparaat uit te schakelen bij de eerste hint dat het apparaat wordt ingeschakeld. Zet de laptop aan en dwing hem weer uit te schakelen. Herhaal het proces in totaal drie keer en zet hem ten slotte aan en laat hem volledig opstarten.
Windows 10 opent automatisch de Windows herstelomgeving (WinRE) na drie opeenvolgende opstartfouten. Het is een hulpmiddel dat u opties geeft voor het herstellen of resetten van uw laptop. Klik op 'Troubleshoot > Advanced Options' en vervolgens op 'Startup Settings' in WinRE. Selecteer vervolgens Herstarten.
De computer wordt opnieuw opgestart en toont u een lijst met opstartmogelijkheden. U kunt nu kiezen om de standaard veilige modus te gebruiken of een versie waarbij de netwerkstuurprogramma's internettoegang toestaan. Hoe dan ook, het succesvol starten van de veilige modus betekent dat uw hardware waarschijnlijk in orde is en dat een stuurprogramma de opstartfout veroorzaakt.
In de veilige modus kunt u back-ups maken van uw belangrijke bestanden. U kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om stuurprogramma's te verwijderen en te zien of u daarna normaal kunt opstarten.
Gebruik de automatische "Startup Repair" van Windows
U kunt de zelfdiagnose- en reparatietools van Windows gebruiken als alternatief voor de veilige modus. Ook hiervoor moet u WinRE openen, door het opstartproces drie keer te moeten forceren om deze te laten verschijnen. In plaats van te kiezen voor Startup Settings onder Advanced Options, klikt u op Startup Repair.
Selecteer uw gebruikersaccount en voer uw wachtwoord in. Druk vervolgens op de knop Doorgaan. Dit zal de Startup Repair-functie starten en het kan enige tijd duren. Het zal het systeem grondig doorzoeken op stuurprogramma's en kritieke softwareproblemen die het opstarten van Windows verhinderen. Als dit lukt, wordt uw computer opnieuw opgestart en wordt het systeem op de juiste manier opgestart in Windows.
Daarna kunt u de locatie C:\Windows\System32 controleren. Het bestand SrtTrail.txt bevat een logboek van de diagnostische bevindingen en een lijst met programma's die eerder een systeemfout hebben veroorzaakt.
Reset uw RAM-module en maak deze schoon
Het is mogelijk dat uw Random Access Memory (RAM) module problemen heeft. RAM verwijst naar het kortetermijngeheugen van uw laptop, wat de hoeveelheid informatie die het tegelijkertijd kan bevatten vergemakkelijkt. Uw laptop kan niet opstarten als het RAM beschadigd is of niet werkt.
Het is meestal een indicatie van een RAM-probleem als de prestaties afnemen als u uw laptop gebruikt of als het apparaat willekeurig bevriest en opnieuw opstart. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat uw laptop helemaal niet meer opstart. Het schoonmaken en opnieuw plaatsen van de RAM-module in de sleuf kan het probleem oplossen.
Zorg ervoor dat uw laptop is uitgeschakeld en niet is aangesloten. Draai hem ondersteboven zodat het bodempaneel naar u toe is gericht. Schroef het deksel los om de RAM-module bloot te leggen. Bij sommige modellen moet u de schroeven verwijderen en voorzichtig de hele onderklep van de laptop wrikken om de RAM-sleuf te kunnen zien.
Maak de vergrendelingen van de sleuf voorzichtig los en kantel deze naar boven tot ongeveer 30 graden van het oppervlak van de laptop. Trek de RAM-module uit en reinig het stof. U kunt de connectorpinnen ook voorzichtig schoonmaken met een droog wattenstaafje. Plaats de RAM terug in de gleuf en vergrendel de vergrendelingen terug.
Start uw laptop weer op om te controleren of hij werkt. U kunt ook proberen om andere onderdelen, zoals de HDD of SDD in het compartiment van de harde schijf of de M.2-sleuf, opnieuw te plaatsen.
Wat kan er nog meer worden gedaan?
U kunt de oude Windows 10 installatie "nuken" door een nieuwe kopie van het OS te installeren. U heeft dan een USB-stick nodig met minimaal 8GB ruimte waarna u gaat naar de officiƫle Windows 10 downloadpagina. Download de tool en volg de aanwijzingen om de installatie op de USB te plaatsen. Vervolgens kunt u de flash drive gebruiken om uw systeem op te starten en Windows te installeren. Houd er rekening mee dat hiermee al uw eerder opgeslagen bestanden worden gewist.
Tot slot, wees voorzichtig als u vermoedt dat uw hardware fysiek beschadigd is - vooral als u de laptop heeft laten vallen, nat is geworden, of als deze is uitgeschakeld door een elektrische piek. Controleer of er sterke trillingen of geluiden zijn wanneer u de laptop aanzet. Op dit punt is het raadzaam om de hulp van een professionele technicus in te roepen als u niet zeker weet hoe u verder moet gaan.
Wanneer u erin slaagt om in ieder geval de BIOS-instellingen te openen, controleer dan de lijst met opstartapparaten. Als de HDD niet in de lijst staat, zelfs niet nadat u deze opnieuw hebt geplaatst, is de schijf waarschijnlijk kapot gegaan. Als de schijf op het BIOS wordt weergegeven, maar de opstartfout blijft bestaan, kunt u uw bestanden binnenin nog steeds redden. Haal de stekker van de laptop uit het stopcontact en verwijder de harde schijf of SSD. Plaats hem vervolgens op een andere laptop of computer en stel hem in als 'slave' op het BIOS van dat apparaat.