Welke processor heeft u nodig in uw laptop?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 31 mei 2023
Er is niet één specifieke processor het beste, de processor die u moet kiezen ligt aan wat u op uw laptop doet. Welke processor heeft u nodig in uw laptop?

De processor van een laptop zorgt voor het grootste gedeelte voor zijn rekenkracht. Hoe sneller de processor, des te sneller uw laptop over het algemeen is. Aangezien het aanbod aan laptops steeds groter wordt, komen er ook steeds meer verschillende processoren om uit te kiezen. Wij zullen u per doeleinde verschillende processors vertellen die wij aanraden.

Basistaken (internetten en e-mailen)

Mocht u niet te veel ingewikkelde taken gaan doen op uw laptop, dan heeft u geen ingewikkelde krachtige processor nodig. Voor dit soort lichte taken is eigenlijk iedere processor wel voldoende, zelfs een Intel Celeron. Mocht u willen multitasken (bijvoorbeeld muziek luisteren terwijl u uw e-mail doet), dan is het wel verstandig om bijvoorbeeld te kiezen voor een AMD Ryzen 3 of Intel Core i3. Deze is namelijk iets krachtiger, en kan het draaien van meerdere programma’s tegelijkertijd beter aan.

Vergelijk laptops voor thuisgebruik

Fotobewerking of zakelijk gebruik

Een laptop voor fotobewerking of zakelijk gebruik vereist over het algemeen redelijk wat rekenkracht. Zeker als u foto’s in een hoge kwaliteit bewerkt, moet een laptop veel berekeningen tegelijkertijd maken. Hetzelfde geldt voor de meeste zakelijke software, zoals Excel of SPSS. Over het algemeen raden wij voor beide een AMD Ryzen 5 of Intel Core i5 processor aan, zodat u de taken kunt uitvoeren zonder vertragingen te ervaren.

Beste laptops voor fotobewerking

Studie of veel onderweg

onderweg op laptop

Als u vaak onderweg bent of een laptop zoekt voor uw studie, dan heeft u niet de krachtigste laptop nodig. Een AMD Ryzen 3 of Intel Core i3 is hier vaak al goed genoeg voor. Processors met niet al te veel rekenkracht, zoals deze twee, verbruiken ook niet veel stroom waardoor u kunt genieten van een lange batterijduur. Dit is ideaal als u vaak onderweg bent of een lange dag op school heeft. Let er wel op dat u voor uw studie misschien een sterkere processor nodig kunt hebben voor bepaalde software.

Beste studenten laptops

Videobewerking of gaming

Videobewerking en het spelen van nieuwere games zijn complexe taken die veel rekenkracht vereisen. Hiervoor is het belangrijk om te kiezen voor een krachtigere laptop. We raden aan om te kiezen voor een AMD Ryzen 7 of Intel Core i7 voor de hoogste rekenkracht. Naast de processor is voor gaming en videobewerking ook de hoeveelheid RAM en de videokaart belangrijk. We raden aan om te kiezen voor minimaal 8 GB aan werkgeheugen en een goede NVIDIA GeForce videokaart.

Beste laptops voor videobewerking

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.