Wat is een videokaart (GPU)?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
De meeste gebruikers weten dat een goede videokaart nodig is voor video games, maar hoe werken deze precies? Wat is een videokaart (GPU)?

De grafische kaart is een essentieel onderdeel van een computer of laptop dat alle grafische berekeningen uitvoert. Zij heeft een centrale verwerkingseenheid en geheugen, en doet het grootste deel van de grafische verwerking in een computer. De grafische kaart is wat wij de videokaart noemen. Zij wordt gebruikt om beelden op te slaan en ze om te vormen zodat ze op uw monitor of op een ander soort beeldscherm bekeken kunnen worden. De GPU (Graphics Processing Unit) verwerkt, in tegenstelling tot de CPU (Central Processing Unit) die gegevens verwerkt wanneer u programma's uitvoert, alleen grafische gegevens zoals beelden en symbolen, zodat u ze op uw scherm kunt zien.

Enkele jaren geleden, toen IBM de eerste computer fabriceerde, hadden zij een videokaart gebouwd met een grafische chip erop. Deze grafische chip werd geleverd door een leverancier. De videokaart bestond uit twee delen: het ene deel van de kaart was voor het uitvoeren van de berekeningen en het genereren van grafische voorstellingen op het scherm, en het andere deel was voor de invoerapparatuur, die de invoer van onze muis of toetsenbord zou ontvangen. Het verschil tussen deze oorspronkelijke videokaart en de nieuwere modellen is dat slechts één deel van de printplaat gewijd is aan het rekenproces, terwijl het andere alleen dient voor de invoerapparaten.

Soorten videokaarten

Videokaarten zijn er in twee verschillende formaten: geïntegreerde en dedicated.

Geïntegreerd

Geïntegreerde videokaarten zijn meestal afzonderlijke chipsets voor desktop- en laptopcomputers. Dat betekent dat de grafische verwerkingseenheid (GPU) en de southbridge in een enkele chipset geïntegreerd zijn, in tegenstelling tot een dedicated kaart.

Geïntegreerde videokaart van Intel. Geïntegreerde videokaart van Intel.

Vergeleken met dedicated GPU's hebben zij lagere 3D-prestaties, deels door minder rekeneenheden of minder geheugenbandbreedte, maar zij behouden de 2D-tekenmogelijkheden van de chipset.

Dedicated

Dedicated grafische kaarten zijn een populaire keuze onder gamers, vooral omdat ze krachtigere rekenkracht hebben. Deze videokaarten worden meestal gebruikt gaming of het draaien van zware software, zoals high-end 3D ontwerp- en fotobewerkingsprogramma's, waarvoor de kaart veel gegevens tegelijk moet verwerken. Dedicated grafische kaarten kunnen zowel stand-alone als geïntegreerd in een moederbord zijn; sommige goedkopere modellen zullen een geïntegreerde GPU op het moederbord hebben, maar andere zullen zowel een on-board als een dedicated grafische kaart hebben.

Een dedicated videokaart heeft over het algemeen meer rekenkracht dan een geïntegreerde videokaart. Dat komt omdat een dedicated videokaart zijn eigen geheugen en/of opslag heeft, in plaats van dat te delen met andere processorfuncties zoals bij een geïntegreerde GPU.

Tip: deze gaming laptops bevatten allemaal een dedicated videokaart als u op zoek bent naar een laptop die deze bevat.

Populaire merken

Er zijn veel populaire merken op het gebied van videokaarten. Hieronder zullen wij de drie meest gebruikte bespreken.

NVIDIA

Als u op zoek bent naar een grafische kaart, dan is NVIDIA één van de beste merken die u kunt kiezen. Zij zijn lang genoeg in de industrie om te weten wat de mensen zoeken als het gaat om het kiezen van een upgrade of een nieuwe kaart, en zij hebben een staat van dienst als het gaat om het maken van producten van topkwaliteit.

nvidia geforce gtx NVIDIA GeForce GTX.

Videokaarten van NVIDIA zijn vaak te herkennen aan de woorden GTX en GeForce in de naam. Een voorbeeld van één van hun krachtigste modellen op moment van schrijven is de NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti.

AMD

AMD grafische kaarten zijn één van de populairste voor beiden laptops en desktopcomputers. Zij bieden geweldige prestaties, die u aan de hand van verschillende benchmarks kunt zien.

amd radeon videokaart AMD Radeon videokaart.

De laatste jaren heeft AMD een enorme comeback gemaakt op de GPU markt met hun grafische kaarten, die NVIDIA veel meer concurrentie hebben aangedaan in het high-end segment met hun nieuwste GPU's zoals hun Vega of 5000 series.

Intel

Grafische kaarten van Intel zijn gemaakt voor systemen die door een Intel CPU worden aangedreven. Ze zijn meer dan geschikt voor standaard videoweergave en het spelen van lichte games met een redelijk detailniveau. Als u meer veeleisende taken wilt doen, zoals virtual reality, 3D-modellering, of high-end games, dan hebt u een dedicated GPU nodig - maar de kans is groot dat als dat het geval is, een Intel-videokaart niet is wat wij u aanraden.

Toepassingen voor een videokaart

Videokaarten moeten snel zijn en graphics in real time weergeven, waardoor zij belangrijke componenten zijn voor vele professionele toepassingen.

Grafische kaarten doen tegenwoordig meer dan ooit tevoren: ze bieden de ultieme game-ervaring in real time en versnellen professionele workflows. Zij zijn de sleutel om zowel de kracht van werkstations als de eenvoud van spelconsoles te bereiken.

Grafische designers vertrouwen op high-end grafische kaarten die speciaal ontworpen zijn voor dit soort veeleisende verwerking. Daardoor kunnen zij grotere, complexere beelden en animaties veel vloeiender renderen wat een hoop tijd kan besparen.

Krachtige videokaarten zijn tegenwoordig tot veel meer in staat dan alleen het renderen van grafische beelden. De GPU's in uw computer kunnen zelfs gebruikt worden voor nog zwaardere berekeningen zoals het minen van cryptocurrency!

Ray tracing

Videokaarten met ray tracing zijn kaarten die ontworpen zijn voor rendering van door de computer gegenereerde beelden, en met de mogelijkheid om complexe berekeningen die daarmee gepaard gaan te verwerken. Deze gespecialiseerde GPU is gebruikt in films en TV, maar komt nu op ruimere schaal beschikbaar voor consumenten die een geavanceerde grafische oplossing zoeken. Hij is gebaseerd op de Turing architectuur.

Met ray tracing kunnen designers dingen doen die op traditionele hardware te tijdrovend of te duur zouden zijn, zoals reflecties, transparantie, procedurele texturen, schaduwen of scherptediepte-effecten. Ray tracing heeft echter enkele beperkingen - in tegenstelling tot andere rendering technieken kunt u niet veel verschillende lichtbronnen in dezelfde scène hebben of globale verlichting gebruiken (de wereld ziet eruit als een kubus van plastic!).

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.