Wat is een Chromebook? (Voor- en nadelen)

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Chromebooks worden steeds populairder, maar wat is een Chromebook nou eigenlijk en wat kunt u er mee? Wat is een Chromebook? (Voor- en nadelen) CC Photo Labs / Shutterstock.com

Weet u niet wat een Chromebook is? Of misschien overweegt u er één aan te schaffen?

Over het algemeen zijn Chromebooks ook laptops. Het is vaak moeilijk om te zien dat ze anders zijn dan traditionele laptops door alleen maar naar het apparaat te kijken wanneer deze is uitgeschakeld. Het belangrijkste verschil zou het softwaresysteem zijn waarop Chromebooks draaien.

Laptops die we al kennen draaien meestal op Windows en Mac-besturingssystemen (OS). Chromebooks daarentegen draaien op het Chrome OS van Google. Dit is een minimalistisch softwareframework dat is opgebouwd rond de Chrome-webbrowser. Alle native apps werken binnen een Chrome-browseromgeving, wat een verkoopargument of een zwakke plek kan zijn, afhankelijk van het beoogde gebruik.

Interface en user-experience

De gebruikersinterface (UI) is sinds de lancering van Chromebooks in 2011 sterk verbeterd. Het heeft nu een goed bureaublad dat dienst doet als werkruimte en heeft een venster voor programma's aan de onderkant van het scherm, vergelijkbaar met de taakbalk van Windows en het Mac-dock.

taakbalk chromebook

Het lanceerpictogram dat eruit ziet als een raster van cirkels, bevindt zich linksonder in het scherm. Als u erop klikt, worden uw programma's weergegeven, met een lay-out die veel lijkt op die van de lay-out op Androidtelefoons.

Bij het starten van een ingebouwde app zoals Doc of Sheets, zal het een browservenster openen als uw werkomgeving. Dit komt omdat Google-apps op de Chromebook gebaseerd zijn op de cloud, en het uitvoeren ervan is als het openen van een bladwijzer. Al uw vorderingen kunnen online worden gesynchroniseerd via uw Google-account. U zult ook een ingebouwde Google-zoekbalk zien, op uw bureaublad of in de browser. Deze fungeert zowel als een adresbalk voor web-URL's, als voor het zoeken naar inhoud en apps in uw laptops.

U kunt ook basis multi-tasking doen en van venster wisselen met de Alt-tab-functionaliteit. Daarnaast is het ook mogelijk om twee vensters tegelijk aan de linker- en rechterkant van het scherm plaatsen.

Chromebooks ondersteunen ook invoerrandapparatuur zoals een muis en toetsenbord, en u kunt deze aansluiten via USB of Bluetooth zoals bij de meeste laptops. Ze kunnen ook worden aangesloten op de TV, projector, monitor, printer en luidsprekers via verschillende poorten, afhankelijk van het model (USB, HDMI, 3,5 mm aansluiting, etc.).

Ingebouwde applicaties

geinstalleerde-apps-op-een-chromebook

Chromebooks zijn vooraf geïnstalleerd met de basis-apps van Google. Terwijl de Chrome Web Store en Google Play er zijn voor het downloaden van apps van derden, zijn de ingebouwde apps voldoende voor de basisbehoeften thuis en op kantoor:

  1. Docs
  2. Calendar Chrome
  3. Gmail
  4. Gmail Offline
  5. Google Drive
  6. Google Maps
  7. Google Play en Web Store
  8. Google Hangouts
  9. Sheets
  10. YouTube

Hardware

Chrome OS wordt meestal gebundeld met hardware die er al mee kan werken. De minimale systeemvereisten voor een soepele werking zijn als volgt.

  • Processor - Intel Celeron of gelijkwaardig
  • RAM - 4GB
  • Opslag - Ten minste 8GB waarvan 200MB wordt gebruikt door de OS
  • Grafische kaart - Ingebouwde Intel HD Graphics of gelijkwaardig

Wat betreft de CPU-architectuur draait Chrome OS op zowel 32- als 64-bits systemen. Er is geen waarneembaar verschil tussen de twee, en de architectuur is grotendeels afhankelijk van de keuze van de fabrikant. Het is ook belangrijk op te merken dat Chromebook-hardware niet van nature compatibel is met de installatie van Windows of Mac OS.

Voordelen van Chromebooks

Vergeleken met een gewone laptop, bevatten Chromebooks meerdere noemenswaardige voordelen.

  • Ze zijn betaalbaarder dan Windows en Mac Laptops. Het besturingssysteem zelf is open-source, in tegenstelling tot Windows en Mac OS die meer dan €100 kunnen kosten voor de standaard home-edities. Zonder de noodzaak van high-end processoren en graphics, kunnen de meest betaalbare Chromebooks worden gekocht voor minder dan €200.
  • Ze werken goed samen met vele Android-apps. Software voor Chromebooks kan worden gedownload van de Google Play Store. De meeste mobiele apps en games die u gewoonlijk op smartphones gebruikt, kunnen dus ook op uw Chrome-laptop worden uitgevoerd zonder dat er emulators nodig zijn wanneer deze hier geschikt voor zijn.
  • De batterijduur van Chromebooks is uitmuntend. U hoeft niet te vaak naar het stopcontact te komen rennen met een Chromebook. Omdat ze minder stroom gebruiken voor applicaties en grafische toepassingen, kunnen de meeste apparaten van verschillende merken 10-12 uur meegaan in één keer opladen.
  • Ze kunnen offline worden gebruikt. Omdat apps browsergebaseerd zijn, hebben mensen de indruk dat Chromebooks alleen kunnen worden gebruikt als ze verbonden zijn met het internet. Dit was een paar jaar geleden het geval, maar Google heeft nu de offline bruikbaarheid van apps verbeterd, zodat u nog steeds aan uw documenten kunt blijven werken, zelfs als u geen internetverbinding hebt of als uw Chromebook ineens wordt afgesloten.
  • Ze zijn licht in gewicht. Omdat ze op basismateriaal draaien, kunnen Chromebooks zo licht zijn als minder dan een kilogram. Hierdoor is dit type laptop gemakkelijk mee te nemen, perfect voor presentaties of om een paar uurtjes te werken in een coffeeshop.

Limitaties (nadelen) van een Chromebook

Naast de mooie voordelen zijn er ook een aantal nadelen die u in gedachten moet nemen voor u er één aanschaft.

  • U bent gelimiteerd in het aantal compatibele apps. App-bibliotheken, zowel gratis als betaald, zijn al uitgebreid voor Windows en Mac. Het aantal programma's dat binnen Chrome werkt zullen er een stuk minder zijn in vergelijking met beschikbare programma's, en software die nog in ontwikkeling is, voor Windows en Mac.
  • De hardware is niet in staat om 'zwaar werk' te verrichten. Een Chromebook draait op mobiel-vriendelijke processoren en geïntegreerde videokaarten, dus is het niet geschikt voor grafisch-intensieve projecten. Met dit OS kunt u geen zware videobewerking of nabewerking uitvoeren. Het is ook niet ideaal voor grafische creatie of animatiewerk.
  • Ze zijn niet geschikt om mee te gamen. Verwacht niet dat je 'triple-A-games' op Chromebooks kunt draaien. Hypothetisch gezien zijn games niet compatibel met de softwarearchitectuur, zelfs als Chrome OS op een apparaat met krachtige specificaties wordt geplaatst. Gelukkig zijn ze wel geschikt voor de meeste games die in de Play Store te vinden zijn, zoals de goede oude Agar.io en PUBG Mobile.
  • Touchscreen is nodig om ten volle te kunnen genieten van de verschillende apps. Met het beperkte aantal op Chrome gebaseerde apps moeten mensen naar Google Play gaan voor andere software. Deze programma's zijn echter vooral bedoeld voor smartphones met aanraakschermen. Het kan zijn dat u een duurder 2-in-1 model met touchscreen moet kopen om hiervan te kunnen genieten.

Samengevat

Het is niet vreemd als een Windows of Mac eigenaar van plan zou zijn om een Chromebook te kopen, aangezien het een budgetvriendelijke secundaire hardware is die u productief kan maken terwijl u onderweg bent. Het heeft niet de verwerkingskracht of grafische mogelijkheden van een full-on laptop, maar het stelt u in staat om gemakkelijk productief te zijn met basis kantoorapplicaties terwijl u mobiel blijft.

De definitieve vraag is of het minimalistische Chrome OS voor u werkt of niet. U kunt het uitproberen als u een desktop of laptop heeft die aan de minimale eisen voldoet. Het enige wat u hiervoor moet doen, is de open-sourceversie van Chrome OS installeren en gebruiken om uw laptop op te starten. U kunt er van daaruit aan sleutelen en misschien een paar apps installeren om te controleren of het voldoet aan uw behoeften.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.