Televisie aansluiten op een Apple MacBook

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 03 jul 2023
U kunt gebruik maken van AirPlay, een HDMI-kabel of een media server. Televisie aansluiten op een Apple MacBook Babbling Boolean / YouTube.com

Het aansluiten van een televisie op een Apple MacBook biedt een geweldige manier om van multimedia-inhoud te genieten op een groter scherm. Als uw televisie en MacBook ondersteuning bieden voor AirPlay, is dit de meest eenvoudige manier. Anders kunt u gebruik maken van een HDMI kabel. In dit artikel leggen wij de verschillende manieren uit om een televisie te koppelen aan uw MacBook.

Makkelijk aansluiten via AirPlay

airplay icoontje macbook

De makkelijkste manier om een MacBook aan te sluiten op een televisie is door gebruik te maken van Apple AirPlay. Een vereiste hiervoor is dat beide apparaten ondersteuning bieden voor AirPlay (bijna alle nieuwe TV’s ondersteunen dit). Daarnaast moeten ook beide uw MacBook en TV aangesloten zijn op hetzelfde netwerk.

Om video’s vanuit de Apple TV app af te spelen op uw televisie, klikt u in de video linksonder op het AirPlay symbool en selecteert u uw televisie. Let wel op dat de app niet alle video formaten ondersteunt.

Het is ook mogelijk om met AirPlay uw scherm te spiegelen naar de televisie. Doe dit alleen als de andere manier niet werkt, omdat dit wat vertraging op kan leveren. Volg hiervoor de volgende stappen:

  1. Klik linksboven op het Apple-logo en selecteer Systeemvoorkeuren.
  2. Klik op beeldschermen en selecteer Voeg beeldscherm toe.
  3. Kies vervolgens uw televisie om hem aan te sluiten.

Koppelen via een HDMI kabel

Mocht uw televisie geen AirPlay ondersteuning bieden, kunt u uw televisie ook met een HDMI kabel aansluiten. Aangezien niet alle MacBooks zijn voorzien van een HDMI ingang, kan het zijn dat u een converter of docking station moet gebruiken om die aan te sluiten op de USB-C poort.

Uitgebreide uitleg: HDMI kabel aansluiten op een MacBook, hoe werkt dat?

Volg deze stappen om uw televisie te koppelen aan uw MacBook met een HDMI kabel:

  1. Sluit uw HDMI-kabel (eventueel met converter) aan op de MacBook.
  2. Sluit het andere uiteinde van de HDMI-kabel aan op uw televisie.
  3. Selecteer de juiste HDMI ingang met uw afstandsbediening.

Gebruik maken van een media server

plex media server

Naast het fysiek aansluiten van uw MacBook op een televisie, kunt u ook gebruik maken van media servers zoals Plex en Kodi om draadloos content naar uw televisie te streamen. Deze media servers stellen u in staat om uw MacBook als een bron van multimedia-inhoud te gebruiken en deze naar uw televisie te streamen via uw netwerk.

Stap 1: Installeer Plex of Kodi op uw MacBook

Ga naar de officiële website van Plex (www.plex.tv) of Kodi (www.kodi.tv) en download de juiste versie voor macOS. Volg de installatie-instructies om de software op uw MacBook te installeren.

Stap 2: Maak een mediaserver op uw MacBook

Open Plex of Kodi op uw MacBook en volg de instructies om een mediaserver in te stellen. Hiermee maakt u uw multimedia-inhoud beschikbaar voor streaming naar andere apparaten in uw netwerk, inclusief uw televisie.

Stap 3: Installeer de Plex- of Kodi-app op uw televisie

Ga naar de app store op uw televisie en zoek naar de Plex- of Kodi-app. Download en installeer de app op uw televisie. Zorg ervoor dat uw televisie verbonden is met hetzelfde netwerk als uw MacBook.

Stap 4: Verbind uw MacBook en televisie met elkaar

Open de Plex- of Kodi-app op uw televisie en volg de instructies om verbinding te maken met de mediaserver op uw MacBook. Dit kan vereisen dat u een unieke code invoert of u moet aanmelden met je Plex- of Kodi-account.

Stap 5: Blader en stream media

Zodra u verbonden bent, kunt u nu op uw televisie bladeren door de inhoud op uw MacBook via de Plex- of Kodi-app. Selecteer de gewenste video, foto of muziek en begin met streamen naar uw televisie. U kunt ook afspeellijsten maken, ondertitels toevoegen en andere instellingen aanpassen via de app.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.