Hoe lang gaat een laptop mee?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Hoe lang een laptop mee gaat hangt af van vele factoren. Hoe lang gaat een laptop mee?

Laptops zijn gewaardeerde investeringen en een essentieel hulpmiddel voor thuis, op school of op het werk. Er zijn betaalbare instapmodellen en middenklasse modellen met net genoeg specs om dagelijkse productiviteitstoepassingen aan te kunnen, terwijl er dure toestellen zijn die veeleisende programma's en hoogwaardige gaming aankunnen.

Laptops hebben echter een beperkte levensverwachting, ongeacht de prijsgroep en de interne specs. De meeste deskundigen zijn het erover eens dat de gemiddelde levensduur van een laptop ongeveer 3-5 jaar is. High-end toestellen gaan misschien iets langer mee vanwege hun superieure specs, maar die zullen uiteindelijk niet meer in staat zijn om meer veeleisende toepassingen uit te voeren.

Wij hebben hier de beperkingen van oudere laptops en de symptomen van verouderende hardware op een rijtje gezet. Wij hebben ook factoren opgenomen die de levensduur van een laptop kunnen verkorten, en tips om de functionaliteit nog na 3-5 jaar te verbeteren.

6 Tekenen dat u een Nieuwe Laptop nodig hebt

Hoe weet u of uw laptop het einde van zijn levensduur nadert? Hier zijn zes dingen die aangeven dat u moet upgraden naar een nieuwe laptop.

1. Versleten fysieke onderdelen

Na verloop van tijd zullen er duidelijke fysieke verschijnselen aan de hardware zijn die erop wijzen dat het tijd is om uw laptop te vervangen. Zo zullen bijvoorbeeld de scharnieren tussen de voet en het beeldscherm op den duur door slijtage zwakker worden. De lintkabels die het deksel met de CPU verbinden kunnen aangetast raken met als gevolg permanente, veelkleurige lijnen over het scherm en enkele dode pixels.

In sommige gevallen zult u voelen dat het toetsenbord niet meer reageert, of dat sommige toetsen helemaal niet meer werken. Er kan fysieke schade zijn op de printplaat eronder, of corrosie moet de elektrische verbindingen beschadigd hebben.

Als u een LCD-scherm hebt, kunnen de hoeken van het scherm donker beginnen te worden. Modellen met touchscreen kunnen minder goed gaan reageren, en de maximale helderheid kan minder helder zijn dan voorheen. Het kan moeilijk worden om op het scherm te lezen, vooral op goed verlichte plaatsen.

2. Lange opstarttijden

Besturingssystemen (OS) en apps krijgen na verloop van tijd nieuwe updates. Uw laptop kan waarschijnlijk hun vroegere versies draaien, maar het toestel kan er uiteindelijk moeite mee krijgen omdat de apps groter worden en de programmabestanden zich opstapelen.

Dit leidt tot echt lange opstarttijden die verscheidene minuten kunnen duren. Bij het openen van sommige apps kan het even duren voordat het openingsscherm verschijnt vanwege de trage laadsnelheid.

In sommige gevallen kunt u de prestaties van uw computer verbeteren door het register te herstellen en ongebruikte systeembestanden die geheugen in beslag nemen te verwijderen. Het kan echter zijn dat uw huidige specs niet meer in staat zijn om recente software uit te voeren.

3. Abnormaal hoge temperaturen

Bij de meeste oude laptops kunt u de hardware werkelijk horen spartelen. Het systeem wordt erg heet, dus de ventilatoren werken harder. U zult de hitte van het toetsenbord voelen afstralen terwijl u typt, en sommige onderdelen kunnen onaangenaam heet worden.

Tip: met Speccy kunt u de temperatuur van al uw onderdelen bekijken.

De efficiëntie van de hardware neemt af naarmate hij ouder wordt, dus het systeem en het koelsysteem werken harder om dat te compenseren. Het thermische regelsysteem slaagt er niet in de computer te koelen, zodat het apparaat geforceerd zal uitschakelen en zichzelf mogelijk nog meer schade toebrengt. Als dit blijft gebeuren, kunt u het beste uw laptop met pensioen laten gaan en een nieuwe halen. Hoewel het hoogst onwaarschijnlijk is, kunnen de batterij of sommige elektrische onderdelen ontploffen.

4. Consistente vertragingen en lage framesnelheid

Herinnert u zich nog dat u uw laptop een paar jaar geleden voor het eerst gebruikte? Met gloednieuwe onderdelen en specs die toen bekwaam waren, kon het toestel vlot apps draaien zonder te bokken.

Na een tijdje zult u echter prestatieproblemen op uw laptop opmerken, zoals haperingen of het vastlopen van uw scherm. Bij het bekijken van video's kunt u een paar stotteringen waarnemen, waarbij de film een paar frames overslaat, en de audio voor een fractie van een seconde wegvalt. Bij het spelen van spelletjes dipt de framerate aanzienlijk, vooral als er veel op het scherm gebeurt.

5. Defecte poorten en problemen met randapparatuur

Poorten en netwerkadapters zijn tegenwoordig onmisbare laptopkenmerken. Door het herhaaldelijk aansluiten en loskoppelen van USB-apparaten of ethernetkabels, kunnen de poorten van de laptop slijtage oplopen en uiteindelijk losraken of niet meer werken. Dit gebeurt meestal met HDMI- en USB-poorten.

Het is ook mogelijk dat softwareproblemen hiervan de oorzaak zijn. Als het terugdraaien of opnieuw installeren van de stuurprogramma's van de poorten niet werkt, dan is het waarschijnlijk tijd om uw laptop weg te doen.

6. Extreem slechte levensduur van de batterij

Sommige mensen vinden het prima om de lege batterij te verwijderen en de laptop tijdens het gebruik aangesloten te houden. Andere eigenaars moeten de computer echter gebruiken tijdens het reizen, waardoor dit niet mogelijk is. Helaas hebt u meestal een technicus nodig om versleten interne batterijen van de meest recente modellen te vervangen, omdat de binnenkant van laptops steeds ingewikkelder wordt.

Opgezwollen batterij op HP laptop. Opgezwollen batterij op HP laptop.

Als de stekker van uw laptop de hele tijd in het stopcontact zit en de batterij ver over zijn nuttige levensduur heen is, kunt u wat bobbels op het chassis van de laptop zien. De batterij is waarschijnlijk uitgezet en drukt nu tegen het chassis en andere interne hardware. Maak dus snel back-ups van uw bestanden en staak het gebruik zodra u dit merkt.

Het kan een hele uitdaging zijn om een vervanger te krijgen als uw batterij definitief sterft. Misschien moet u de batterij in een andere stad of een ander land bestellen. De kosten voor de nieuwe batterij (en mogelijke verzendkosten + inbouwkosten) kunnen hoog oplopen, dus bekijk goed of het niet verstandiger is om helemaal een nieuwe laptop te kopen.

Factoren die de Levensduur van uw Laptop Beïnvloeden

Zoals eerder vermeld is de gemiddelde levensduur van laptops 3 tot 5 jaar. Dit kan echter variëren, afhankelijk van enkele factoren, zoals de bouw van de laptop en de manier waarop u, de gebruiker, voor het apparaat zorgt. De levensduur hangt vooral af van het merk, het type laptop, en waar u hem voor gebruikt.

Merk laptop

Net als auto's, smartphones en huishoudelijke apparaten hebben ook fabrikanten van laptops hun eigen unieke bouw en hun eigen hardwareleveranciers voor de assemblage van hun producten. Sommige merken zijn betrouwbaarder dan andere, en hun laptops kunnen veel langer meegaan. Bovendien is het gebruikelijk dat er een lijn van laptops is die duurzamer is dan de rest binnen het aanbod van een merk.

Er is niet één enkele regel om te bepalen welk merk de duurzaamste laptops produceert. Het is aan te bevelen om benchmarking websites, forums, en reviews te raadplegen als u van plan bent een nieuwe te kopen. Wat is het beste verkoopargument van de laptop wat de levensduur van de hardware betreft? Wat is het zwakste bekende hardware-onderdeel van een bepaald model? Dit zijn dingen waar u vooral op moet letten en die u moet vergelijken bij uw toekomstige laptops.

Type laptop

Laptops kunnen losjes worden ingedeeld in consumenten-, zaken-, en high-end gaming modellen. Het type laptop bepaalt de soorten hardware die geïnstalleerd zijn, en de kwaliteit van het chassis, de assemblage, en de materialen. Ook de prijs kan hierop van invloed zijn.

Er zijn bijvoorbeeld zware zakelijke laptops, die bedoeld zijn om onderweg gebruikt te worden. Zij hebben een uiterst duurzaam chassis, en sommige zijn zelfs waterbestendig. Deze werkpaarden hebben stress- en valtests overleefd en kunnen tot 10 jaar of zelfs langer meegaan.

Betaalbare consumentenlaptops hebben over het algemeen een lagere levensverwachting van ongeveer drie jaar. Wanneer u ze thuis gebruikt voor casual browsing en mediaconsumptie, kunt u deze levensduur gemakkelijk maximaliseren. Om een ruwe schatting te geven, een instapmodel laptop die €600 of minder kost kan ongeveer 2-4 jaar meegaan, terwijl een model van €600 - €1000 vijf jaar kan halen.

Ten slotte behoren gaming-laptops tot de duurste op de markt, vanwege hun high-end processors en videokaarten. Een gaming-toestel van €850 kan ongeveer twee jaar meegaan, en modellen van meer dan €2500 kunnen meer dan vijf jaar meegaan. Met de steeds hogere eisen van recente spelletjes, zult u merken dat u met een ouder toestel niet meer op de hoogste instellingen kunt spelen.

Merk op dat dit slechts algemene schattingen zijn. Laptoponderdelen worden door verschillende bedrijven gemaakt, dus de onderdelen kunnen nog iets verschillen, ook al hebben ze dezelfde specs. Uw laptop kan deze getallen overtreffen of niet halen.

Andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat laptops sneller stuk gaan of verouderen

Verscheidene externe factoren kunnen de levensduur van uw laptop verkorten. Daartoe behoren directe hitte en kou, druk, en vochtigheid. Het stoten van uw laptop kunnen zowel de externe hardware als de interne onderdelen beschadigen. Tenslotte kunnen gemorste vloeistoffen kortsluitingen veroorzaken die uw toetsenbord kunnen ruïneren en in het ergste geval uw hele laptop in de pan kunnen hakken.

Sommige interne onderdelen zijn ook gevoelig voor valschade, zoals de batterij, het RAM-geheugen en het moederbord. De eerste twee zijn vervangbare onderdelen, maar een kapot moederbord is blijvend. Door voorzichtig met uw laptop om te gaan en hem in een hoes met stootbescherming te doen, kunt u hem een lange levensduur geven.

3 Manieren om de Levensduur van uw oude Laptop te Verlengen

Wilt u uw laptop langer dan 3-5 jaar houden? Dat is te doen, maar er zijn enkele factoren waarmee u rekening moet houden en een paar upgrades die u kunt uitvoeren om hem functioneel te houden.

Let er wel op dat deze tips misschien niet op alle laptopmodellen werken. De meeste MacBooks en sommige netbooks hebben ingebouwde hardware die u niet kunt verwijderen en vervangen, dus u kunt hun specs niet meer verbeteren door nieuwe onderdelen te kopen. In tegenstelling tot desktopcomputers zijn de processors en grafische kaarten van laptops permanent op het moederbord gesoldeerd, dus u kunt ze niet upgraden.

Verhoog uw systeemgeheugen

Gelukkig zijn er enkele onderdelen die u op de meeste Windows-laptops kunt upgraden. Het eerste onderdeel en misschien wel het goedkoopst om te upgraden is uw systeemgeheugen. U kunt Random Access Memory (RAM) kaarten voor oude laptops kopen voor €50 of minder, en u kunt ze zelf installeren met een paar schroevendraaiers.

Upgrade uw interne opslag

Gelukkig hebben de meeste notebooks een HDD die uit de installatieruimte kan worden verwijderd. U kunt die vervangen door een nieuwere 2,5 inch HDD met een snelheid van 7200rpm en een capaciteit van 1TB of meer. Als alternatief kunt u een 2,5 inch solid-state drive (SSD) kopen. SSD's zijn duurder dan gewone harde schijven, maar ze bieden veel hogere lees/schrijfsnelheden die de prestaties van een oude laptop een boost kunnen geven. (Zelf heb ik dit ook vroeger gedaan, en mijn vijf jaar oude laptop was zo gloed als nieuw geworden.)

Als u uw laptop rond 2010 hebt gekocht, heeft hij waarschijnlijk een M2-sleuf. U kunt een kleine SSD kopen om uw bestaande harde schijf aan te vullen. Door uw OS naar de M2-schijf over te brengen, kunt u uw systeem aanzienlijk versnellen.

Schoon uw register op en verwijder niet-essentiële programma's

U kunt proberen vertragingen te verminderen en de laadtijden te verbeteren met een softwarematige aanpak. Verwijder eerst de programma's die u niet meer gebruikt om opslagruimte vrij te maken. Voer daarna het Taakbeheer uit en schakel diverse opstartitems uit die oude laptops aanzienlijk kunnen vertragen.

Sommige programma's kunnen het systeemregister opschonen voor zowel Windows als Mac laptops. In een notendop is het register een database op uw PC die instellingen, opties en waarden bevat die essentieel zijn voor de werking van software en hardware.

Gebruikers voeren talloze installatie- en deïnstallatiebewerkingen op hun computers uit, waardoor de inhoud van het register voortdurend toeneemt. Oudere laptops hebben de neiging trager te werken omdat ze ontelbare register-items doorlezen - waaronder vermeldingen van eerder verwijderde programma's.

Het uitvoeren van een registry cleaner kan uw gebruikerservaring verbeteren. Als dit proberen niet werkt, moet u overwegen enkele hardwarecomponenten te upgraden of een nieuwe laptop aan te schaffen - wat u maar praktischer acht.

Enkele tips en geheugensteuntjes

Sommige laptops zijn zeer duurzaam, zodat hun hardware zelfs na 5-10 jaar gebruik nog functioneel kan zijn. Er komt echter een tijd dat hun specs geen nieuwe apps meer aankunnen, en dat ze geen nieuwe OS-updates meer krijgen. Dat is helemaal prima, want ze hebben de verwachte waarde voor uw geld ver overschreden.

U kunt uw oude toestel nog steeds houden om muziek en video's af te spelen, of het gebruiken om casual op het web te surfen. Het is niet aan te raden de RAM kaart te nemen en

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.