Mijn laptop loopt vast, wat nu?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Een vastlopende laptop is vaak snel te verhelpen zonder dat u technische kennis nodig heeft. Mijn laptop loopt vast, wat nu?

Het is ons allemaal wel eens overkomen. U bent lekker bezig op uw laptop of computer, en ineens begint hij iets trager te worden. Dit begint steeds vaker te gebeuren, en uit het niets loopt uw laptop vast of bevriest hij zelfs helemaal.

Natuurlijk kunnen we het ons in dit digitale tijdperk niet veroorloven dat we niet door kunnen werken, maar gelukkig is de oplossing vaak een stuk makkelijker dan het lijkt. Wij laten u een aantal tips & trucs zien om uw apparaat zo snel mogelijk weer aan de praat te krijgen.

1. Laat hem even bijkomen

Mocht u net bezig zijn geweest met erg intensieve taken, dan kan het zijn dat uw laptop gewoon even van slag is. De processor krijgt te veel instructies waardoor hij het niet meer aan kan, wat leidt tot een bevroren scherm.

Hierdoor lijkt het alsof hij is vastgelopen, terwijl u mogelijk gewoon even moet wachten totdat het probleem zichzelf automatisch verholpen heeft.

Het zal u verbazen hoe vaak dit werkelijk gebeurt. Wij ontvangen dagelijks meldingen van onze bezoekers die dit als probleem hebben, en na 5 á 10 minuten wachten is het vaak opgelost.

Mocht uw vastgelopen laptop het na 10 minuten wachten nog niet doen, ga dan door met de volgende stap.

2. Sluit het programma die het vastlopen veroorzaakt

Vaak wanneer uw laptop regelmatig vastloopt, is er één programma die dit veroorzaakt. Dit kan een programma zijn dat bijvoorbeeld een softwarefout bevat, waardoor hij te veel instructies naar uw processor stuurt.

Om de boosdoener te vinden, zult u uw processen moeten bekijken in taakbeheer. Hier kunt u komen met de toetscombinatie CTRL + ALT + DEL en vervolgens te kiezen voor de onderste optie Taakbeheer.

Overzicht van alle processen in taakbeheer. Overzicht van alle processen in taakbeheer.

Hier kunt u zien of er een bepaald programma is dat enorm veel vraagt van uw processor. Vaak wordt er in zo'n geval direct een rode tint gegeven aan het programma, waardoor u het zelfs zonder technische kennis in één oogopslag kunt zien.

taak beeindigen in taakbeheer Taak beëindigen in taakbeheer.

Mocht er zo'n zwaar programma tussen zitten, dan kunt u deze aanklikken en vervolgens rechtsonder klikken op Beëindigen.

3. Bekijk het taakbeheer van uw browser

Let op: deze stap werkt niet als u gebruik maakt van de Safari browser.

Soms kan het gebeuren dat niet uw hele laptop vastloopt, maar alleen uw browser. In dit geval komt dit vaak door een proces in uw browser dat is vastgelopen, welke u vervolgens moet zien te beëindigen om uw laptop weer normaal te kunnen laten functioneren.

Allereerst zult u taakbeheer moeten openen in uw browser, wat als volgt werkt:

  • Chrome / Microsoft Edge: druk tegelijkertijd op Shift en Esc.
  • Firefox: klik op de menu-knop en ga naar Meer hulpmiddelen > Taakbeheer.
taakbeheer van Chrome browser Taakbeheer van browser.

U zult vervolgens een overzicht zien van alle tabbladen, extensies en andere processen van uw browser die impact hebben op uw processor. Mocht er één tussen zitten waarbij een hoog getal staat onder het tabje CPU, dan selecteert u deze en klikt u vervolgens op Proces beëindigen.

4. Start uw laptop opnieuw op

Als u zelfs taakbeheer niet open kunt krijgen, dan betekent dit dat uw computer echt goed is vastgelopen. De enige manier om hem weer aan de praat te krijgen is door een hard-reset uit te voeren.

Voer een hard-reset uit door uw uit-knop enkele seconden ingedrukt te houden totdat uw laptop uit valt. Start hem vervolgens na enkele seconden weer op.

Wanneer uw laptop weer is opgestart kan het zijn dat de programma's die u open had staan gesloten zijn, waardoor uw niet opgeslagen werk mogelijk verloren is geraakt.

Sommige programma's, waaronder vele Office programma's, maken gebruik van een functie waardoor documenten automatisch worden opgeslagen. Kijk of u uw bestanden kunt herstellen door de stappen uit bovenstaande video.

5. Check of u te maken hebt met een virus

Het komt steeds vaker voor dat gebruikers te maken krijgen met een virus. Deze kunnen op de achtergrond zware taken draaien, waardoor uw processor om kan komen van de instructies, wat weer kan leiden tot een bevriezende laptop.

Wij raden aan om minimaal maandelijks even een grondige check te laten draaien van een virusscanner. Hier hoeft u niet voor te betalen, want er bestaan genoeg geschikte gratis virusscanners om dit mee te laten doen.

Daarnaast hebben wij een aantal tips voor u om uw laptop voortaan vrij van virussen te houden:

  • Maak standaard gebruik van een antivirussoftware.
  • Bezoek geen websites die u niet vertrouwd.
  • Klik geen links aan in e-mails die u niet vertrouwd.
  • Houdt uw software up-to-date.
  • Installeer een Ad-blocker extensie in uw browser.
  • Maak gebruik van een sterk wachtwoord.

6. Houdt uw besturingssysteem up-to-date

Het regelmatig updaten van het besturingssysteem op uw laptop of computer is cruciaal om deze naar volle snelheid te kunnen laten blijven werken. Naast dat hij snel blijft zullen er ook dingen als beveiligingslekken worden opgelost met de updates, waardoor u ook direct weer minder kans hebt op virussen.

Windows updaten naar nieuwste versie. Windows updaten naar nieuwste versie.

Om uw Windows-versie te updaten, zoekt u allereerst linksonder naar "update" en klikt u op Naar updates zoeken. Vervolgens zult u een scherm zien met de status van uw Windows-versie, waarna u uw laptop kunt update naar de nieuwste versie.

7. Check op oververhitting

Als het ook het geval is dat uw laptop heet wordt en lawaai maakt, dan kan het zijn dat oververhitting er voor zorgt dat uw laptop steeds vastloopt. Het is belangrijk om de laptop koel te houden door:

Om te kijken hoe het zit met de temperatuur van de binnenkant van uw laptop, kunt u gebruik maken van verschillende tools zoals Speccy of iStats (voor macOS).

8. Test of uw RAM naar behoren werkt

Een falend RAM geheugen kan een oorzaak zijn voor een laptop die niet lekker meer loopt. Wanneer u vaak ervaart dat uw laptop vastloopt, is het verstandig om uw RAM-geheugen even snel onder de loep te nemen en was tests te doen.

Om te onderzoeken of uw RAM naar behoren werkt, zoekt u linksonder naar Windows Geheugencontrole. Uw computer zal opnieuw worden opgestart en u ontvangt een melding als er een probleem is gevonden.

windows geheugencontrole Windows geheugencontrole.

Wanneer er een probleem is gevonden met één van uw RAM bank, dan is het verstandig om deze te vervangen. Check goed wat voor soort RAM in uw laptop past en bestel deze om hem vervolgens te monteren. Hier zijn talloze filmpjes voor te vinden op YouTube, maar u kunt het natuurlijk ook door een expert laten doen.

9. Drivers opnieuw installeren

Alhoewel het niet vaak voor komt, kan het zijn dat drivers van bepaalde hardware er voor zorgen dat uw laptop rare verschijnselen vertoont. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat wanneer u net een nieuwe videokaart hebt geïnstalleerd uw laptop regelmatig vast begint te lopen.

display driver uninstaller Display Driver Uninstaller (DDU).

Als dit gebeurd, is het verstandig om alle recent geïnstalleerde drivers opnieuw te installeren. Daarnaast kunt u ook nog gebruik maken van een programma zoals Display Driver Uninstaller om te kijken of er meerdere drivers zijn die misschien een probleem. veroorzaken

10. Zet uw laptop terug naar de fabrieksinstellingen

Als u het echt niet voor elkaar krijgt om uw laptop weer aan de praat te krijgen, kan het verstandig zijn om hem terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Windows

Voor Windows volgt u deze stappen:

  1. Open de instellingen met de toetscombinatie Windows-toets + i.
  2. Selecteer Bijwerken en beveiliging en klik aan de linkerkant op Systeemherstel.
  3. Klik onder "Deze PC opnieuw instellen" op de knop Aan de slag.

Let op dat u altijd een back-up maakt voordat u uw laptop terug zet naar de fabrieksinstellingen, omdat u anders al uw documenten kwijt bent.

macOS

Voor macOS volgt u deze stappen:

  1. Herstart uw MacBook en houdt de toetsen Command + R ingedrukt.
  2. Selecteer Schijfhulpprogramma en klik op uw opstartschijf aan de linkerkant.
  3. Navigeer naar het tabblad "Wis" en geef een nieuwe naam op.
  4. Selecteer APFS als bestandssysteem en GUID-partitie-indeling bij indeling.
  5. Klik op Wis.
  6. Kies voor macOS opnieuw installeren.
  7. Herstart uw Mac om te beginnen aan uw frisse start.

Krijgt u het niet voor elkaar? Vraag het een professional

In sommige gevallen is een laptop die steeds vastloopt gewoon heel moeilijk op te lossen, en dat is een feit. Mocht u er echt niet uitkomen, kunt u natuurlijk altijd nog de hulp inschakelen van een professional. De meeste steden hebben meerdere ouderwetse computer winkels waar u langs kunt gaan, of u kunt natuurlijk gebruik maken van bijvoorbeeld de servicebalie van MediaMarkt.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.