Windows Laptop Aansluiten op Televisie

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Het enige wat u nodig heeft om uw laptop aan te sluiten op de TV is een kabel of een Chromecast. Windows Laptop Aansluiten op Televisie

Het aansluiten van uw laptop aan een televisie komt goed uit als u bijvoorbeeld YouTube filmpjes wilt kijken op een groter beeld. Tegenwoordig wordt dit steeds vaker gedaan, aangezien het erg makkelijk is om te doen omdat u alleen een kabel nodig hebt die er tussen moet komen. Daarnaast is het ook mogelijk om dit met een computer te doen, u kunt hiervoor dezelfde onderstaande stappen volgen.

Laptop koppelen aan TV in 4 stappen via een kabel

Voordat u begint heeft zijn er een aantal benodigdheden die u bij de hand moet hebben:

  • Een laptop met poort voor één van de drie onderstaande verbindingskabels.
  • Verbindingskabel. Wij raden aan om een HDMI-kabel te gebruiken, maar u kunt dit ook voor elkaar krijgen met een VGA- of DVI-kabel. Let wel op dat alleen bij het gebruik van een HDMI-kabel er ook geluid mee komt naar de televisie. Als u een HDMI aansluiting heeft raden wij aan om hier voor te kiezen aangezien dit de beste ervaring garandeert. Indien u één van de andere kabels gebruikt dan moet u ook een aparte audiokabel koppelen.

Stop de kabel in beide de laptop en televisie

hdmi kabel in laptop (1)

Allereerst zult u de verbinding tussen beide apparaten moeten opzetten. Dit kan door de kabel in beide uw laptop en televisie te steken in het correcte poort voor de HDMI (of VGA/DVI) kabel. U kunt zien dat dit succesvol gelukt is wanneer het beeld van uw laptop zwart wordt of eventjes flikkert naar zwart en dan weer terug komt.

Stel de juiste ingang in op de TV

source knop afstandsbediening (1)

Wanneer de kabel is aangesloten zult u niet gelijk uw laptop-scherm op de televisie zien verschijnen. Bij vele televisies moet u een andere ingang kiezen wat op de meeste afstandsbedieningen Source of Input wordt genoemd. Druk een aantal keren op deze knop totdat de juiste ingang is gekozen, waarna automatisch het beeld van uw laptop op het beeld verschijnt.

Stel de beeldscherminstellingen van uw laptop in

televisie koppelen aan laptop - dupliceren (1)

Als u dit voor het eerst doet, dan zult u waarschijnlijk niet direct beeld krijgen op uw televisie. Hiervoor zult u de juiste beeldscherminstellingen moeten instellen, wat u kunt doen door de volgende stappen te volgen:

  1. Druk met uw rechtermuisknop op het bureaublad
  2. Selecteer 'Display settings' of 'Beeldscherminstellingen'
  3. Kies voor de optie 'Dupliceren' om het beeldscherm op beide schermen te tonen (ook wel Mirroring genoemd).

Selecteer de juiste resolutie

juiste resolutie instellenHet kan zijn dat uw televisie en laptop niet dezelfde resolutie hebben. U zult de resolutie van uw televisie moeten selecteren zodat u het beeld passend maakt en de hoogste kwaliteit kan bereiken. Selecteer de volgende resolutie (per televisiesoort):

  • HD Ready - 1280 x 720.
  • Full HD - 1920 x 1080.
  • 4K - 3840 x 2160.

TV koppelen aan laptop via Chromecast

Wanneer u niet over één van de benodigde kabels beschikt, dan kunt u gebruik maken van een Chromecast om uw televisie aan te sluiten aan uw laptop. Dit is tegenwoordig één van de meest populaire manieren om dit te doen, aangezien het draadloos is en binnen enkele minuten kan worden ingesteld.

De bovenstaande video van Tech With Brett laat precies zien hoe u de Chromecast binnen enkele minuten kunt instellen. Als uw laptop via de Chromecast gekoppeld is, kunt u genieten van bijvoorbeeld Netflix op een veel groter scherm.

Dat was het dan, heeft u nog vragen?

Het koppelen van uw laptop aan de TV is nu gelukt, geniet van het kijken op een groter beeldscherm! Indien het niet gelukt is, kunt u contact met ons opnemen of hieronder reageren zodat wij uw vraag kunnen beantwoorden.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.