Uitleg van een HDD & SSD + de Verschillen

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Een HDD en SSD, wat zijn dit? En wat zijn de verschillen? Wij leggen het in dit artikel uit. Uitleg van een HDD & SSD + de Verschillen

Waarin verschillen solid state drives (SSD's) van traditionele harde schijven? Is de ene noodzakelijkerwijs beter dan de andere? Lees verder om meer te weten te komen over hoe ieder van deze schijven werkt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Zowel HDD's als SSD's zijn "non-volatile" opslagcomponenten op een computer. Dit betekent dat de informatie die erin is opgeslagen niet verdwijnt, zelfs niet als het apparaat wordt uitgeschakeld. Dit is om het te onderscheiden met Random Access Memory (RAM) dat technisch gezien het kortetermijngeheugen van uw computer is. Informatie over het RAM wordt gewist wanneer de elektriciteit wordt afgesloten, en dat is dus bij een harde schijf niet het geval.

HDD (Hard Disk Drive)

Harde schijven (HDD's) bestaan al een halve eeuw. Hoewel ze meer opslagruimte hebben gekregen en kleiner zijn geworden in vormfactor, blijft het mechanisme van HDD's hetzelfde. Ze zijn gemaakt van ronddraaiende metalen platen, die magnetisch gevoelige schijven zijn. Een motor draait de platen terwijl een actuator arm gegevens op de platen leest of schrijft.

inhoud hdd Inhoud van een HDD.

Er zijn 3,5" en 2,5" varianten van HDD's die voor desktops en notebooks worden gebruikt. Seriƫle naar IDE-kabels werden traditioneel gebruikt om HDD's aan te sluiten op computermoederborden. Deze werden uiteindelijk vervangen door SATA-kabels die een snellere gegevensoverdracht mogelijk maakten. Harde schijven kunnen een lees/schrijfsnelheid van 200 megabyte per seconde (MB/s) bereiken.

De opkomst van hogesnelheids SSD's

Solid-state drives of SSD's zijn nieuwere opslagcomponenten die hogere snelheden bieden dan HDD's. Afhankelijk van het model en de prijs kunnen SSD's tussen 200 en 2500 MB/s liggen, wat meer dan 1000% sneller is dan de snelste harde schijf. Het belangrijkste verschil met een HDD is het mechanisme voor het lezen en schrijven van gegevens.

samsung ssd Samsung EVO SSD - over het algemeen de meest verkochte.

Zoals de naam al suggereert, maakt de solid-state opslag geen gebruik van roterende platen voor het opslaan en laden. De technologie is gebaseerd op flash-geheugen dat ook wordt gebruikt door thumb-drives. De drive heeft kleine flashgeheugencellen waarin de gegevens worden geschreven.

SSD's maken ook gebruik van SATA-kabels, maar dankzij kleinere vormfactoren kunnen ze PCI Express-poorten op nieuwere moederborden gebruiken. Dit maakt een nog snellere gegevensoverdracht mogelijk bij een fractie van de grootte van traditionele HDD's. SSD's zijn populaire opties voor moderne smartphones en gaming laptops vanwege hun grootte en snelheid.

Voor- en nadelen

SSD's bieden meer snelheid en veelzijdigheid, maar ze zijn aanzienlijk duurder. Gemiddeld bedraagt de prijs per gigabyte SSD ongeveer 10 cent/GB, terwijl de prijs van HDD's meestal slechts tussen 4-6 cent per GB ligt. De kosten van SSD's stijgen sterker naarmate de opslagcapaciteit groter wordt.

De keuze tussen harde schijven en SSD's is ook afhankelijk van het beoogde gebruik en de computergewoontes van de gebruiker. SSD's zijn meer geschikt voor veeleisende toepassingen die te maken hebben met grote bestanden en die een snellere gegevensoverdracht vereisen, zoals video- of fotobewerking. HDD's zijn daarentegen geschikter voor de opslag van meerdere terabytes aan bestanden die minder frequente lees-/schrijfbewerkingen vereisen.

Recente HDD's bieden fatsoenlijke snelheden bij 7200 rotaties per minuut (RPM), wat meer dan 120 MB/S oplevert. Dit is meer dan geschikt voor normale kantoortoepassingen, vooral wanneer er wordt samengewerkt met een competente processor en RAM. Harde schijven zijn dus helemaal geen slechte alternatieven in termen van kosteneffectiviteit.

Een wedstrijd van duurzaamheid

Naast hoge snelheden zijn SSD's gewild vanwege hun duurzaamheid. Ze kunnen zwaardere omgevingen verdragen en hebben meer kans om schokken te overleven in vergelijking met HDD's. Ze hebben geen aandrijfmotoren en bewegende delen die beschadigd kunnen raken als u ze bijvoorbeeld laat vallen.

Misschien is het belangrijkste argument tegen SSD's wel hun beperkte schrijfcycli. Een typische solid-state drive kan tot 100.000 schrijfcycli ondersteunen en kan daarna gaan falen. Dit komt omdat de flashgeheugencellen van de SSD's na verloop van tijd achteruitgaan als er nieuwe gegevens op worden geschreven. Dit is geen probleem met HDD's omdat mechanische harde schijven onbeperkte schrijfcycli hebben.

Studies tonen ook aan dat SSD's minder dan 10 jaar standhouden voordat ze vervangen moeten worden. Toch is 10 jaar en 100.000 schrijfcycli voor SSD's niet slecht, vooral niet voor normaal gebruik thuis en op kantoor. Dit kan echter niet geschikt zijn voor industrieƫn of bedrijven die de hele dag door lees-/schrijfcycli verwachten.

Gemengde schijven voor meer flexibiliteit

Gebruikers kunnen beide soorten schijven op een laptop installeren om de waarde die ze voor hun geld krijgen te maximaliseren. Computerfabrikanten zijn zich hier ook van bewust, dus ze bieden vaak meerdere SATA-, PCI Express- en M.2-slots op bepaalde laptopmodellen.

U kunt bijvoorbeeld een snelle 128 of 256 GB SSD kopen voor uw M.2-slot. Het besturingssysteem van uw apparaat en veelgebruikte apps kunnen hier worden geplaatst voor snelle opstart- en laadtijden. Vervolgens kunt u ook een HDD van 1 of 2 TB installeren voor algemene opslagdoeleinden. Het is een optimale plaats om uw bestandsarchieven te plaatsen of media op te slaan die u normaal gesproken niet gebruikt. Bovendien kunt u de HDD als standaardbestemming voor grote downloads gebruiken.

Een primaire opslagruimte van 128 GB is eenvoudig te vullen, maar met een redelijke inspanning van het verplaatsen van bestanden en programma's kunt u genieten van de hoge snelheid van SSD's zonder al te veel uit te geven aan grote hoeveelheden.

Zelf gebruik ik in mijn laptop ook deze truc. Mijn programmeerlaptop bevat een 256 GB SSD & 1 TB HDD, en ik ben er zeer over te spreken! In mijn vorige laptop zonder SSD miste ik echt de snelheid qua opstarten en het laden van programma's. Dit heb ik toen opgelost door er na een aantal jaar een SSD in te bouwen, waarna het door de snelheid net leek of hij gloednieuw was.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.