Harde schijf uit laptop halen (7 stappen)

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Houdt uw gereedschapssetje bij de hand, en daar gaan we. Harde schijf uit laptop halen (7 stappen)

We slaan allemaal dagelijks tientallen tot wel honderden documenten of afbeeldingen op de harde schijf van onze laptop. Misschien is uw harde schijf stuk, of wilt u deze vervangen met een nieuwe? Wij zetten de stappen die u moet uitvoeren om de harde schijf uit uw laptop te halen op een rij.

1. Maak een back-up van uw bestanden

Voordat u begint met het verwijderen van uw harde schijf, is het verstandig om een back-up van uw bestanden te maken. Mocht er dan iets fout gaan tijdens dit proces, dan bent u niet al uw bestanden kwijt. U kunt gemakkelijk en snel een back-up maken op een externe harde schijf, USB-stick of een gratis clouddienst zoals Google Drive.

2. Verwijder alle kabels

Verwijder alle kabels die verbonden zijn aan uw laptop. Denk niet alleen aan de stroomkabel, maar ook:

  • USB-kabels
  • Ethernet-kabel
  • Alle andere randapparatuur
batterij uit laptop halen

3. Verwijder de batterij

In de meeste gevallen kan het klepje waar de batterij onder zit gemakkelijk opengemaakt worden. Als dit bij uw laptop niet het geval is, kunt u dit straks bij stap 5 uitvoeren.

4. Houdt de uit-knop 15 seconden ingedrukt

Druk de uit-knop 15 seconden in, zodat alle resterende elektriciteit uit de laptop wordt gehaald. U wilt natuurlijk geen stroomstoot krijgen wanneer u uw harde schijf uit de laptop haalt.

5. Schroef de achterkant van de laptop open

Om bij de harde schijf te komen moet de onderkant van de laptop open worden geschroefd. Mocht u de batterij in stap 3 niet hebben kunnen verwijderen, dan kunt u dit nu ook gelijk doen.

Als uw harde schijf onder het toetsenbord of moederbord zit is het lastig om de harde schijf uit uw laptop te halen. Het is dan verstandig om een professional te bezoeken of de gebruikershandleiding te raadplegen.

6. Verwijder de bevestiging van de harde schijf

Het kan zijn dat uw harde schijf vast zit met een extra bevestiging. Schroef deze los met een schroevendraaier. Sommige laptops hebben ook een knopje dat u in moet drukken om de harde schijf los te halen.

7. Haal de harde schijf er uit

Om de harde schuif uit uw laptop te halen moet u hem vervolgens los maken van de connectoren. Vaak kunt u de harde schijf er gewoon uitschuiven om hem los te maken van de connectoren. In sommige gevallen heeft u een vlak mesje nodig om dit voor elkaar te krijgen.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.