Foto's overzetten van Mobiele Telefoon naar Laptop

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Foto's verplaatsen tussen een laptop en smartphone is een fluitje van een cent, en wij leggen het u uit. Foto's overzetten van Mobiele Telefoon naar Laptop

Als u graag foto's maakt met uw telefoon, is de kans groot dat .jpeg-bestanden een groot deel van het geheugen vullen. Camera's van recente Android telefoons en iPhones zijn in staat om tot 4032x3024 pixels te fotograferen, wat grofweg neerkomt op 3-5 MB per afbeelding. Enkele honderden hiervan kunnen gemakkelijk gigabytes aan geheugen in beslag nemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om beelden van telefoons naar laptops over te plaatsen, draadloos of via een USB-kabel.

Het overzetten van foto's van telefoons naar laptops heeft andere voordelen dan het vrijmaken van opslagruimte. Sommige gebruikers geven de voorkeur aan het plaatsen en beheren van foto's in hun socialmedia-accounts via hun laptop. Anderen geven de voorkeur aan volledige controle over het bewerken van foto's, wat beter kan op een laptop dan op de telefoon.

Foto's van een Android telefoon op uw laptop zetten

Met Android kunt u op verschillende manieren foto's van uw telefoon naar een Windows- of Mac-laptop verplaatsen. Naast een directe verbinding via USB, kunt u ook apps installeren die het draadloos kunnen uitvoeren.

Via USB-kabel

Sluit de telefoon met een USB-kabel aan op een van de USB-poorten van uw laptop. Elke poort is geschikt, maar USB 3.0- en Type-C-poorten hebben hogere overdrachtssnelheden. Uw telefoon zal u melden wanneer hij succesvol is aangesloten op uw laptop. Tik op deze melding en selecteer Media Transfer Protocol (MTP) of "Gebruik USB voor bestandsoverdracht". Hierdoor kunt u nu het mapsysteem van uw telefoon openen op het scherm van de Windows Verkenner.

camera en dcim map

Zorg ervoor dat uw telefoon is ontgrendeld zodat de mappen kunnen worden weergegeven. Vervolgens moet u bladeren naar de map die de afbeeldingen bevat. Deze bevinden zich meestal in de submappen Camera en DCIM van uw telefoon. Van daaruit kunt u eenvoudig de afbeeldingen selecteren die u wilt kopiëren en plakken in de doelmap op uw laptop.

Android File Transfer-app

De Android File Transfer app is nodig bij het overzetten van foto's van Android naar Mac. Download "AndroidFileTransfer.dmg" van Android.com en installeer het op uw Mac of laptop. De app moet automatisch worden geopend wanneer u uw telefoon via een USB-kabel op de computer aansluit. Dubbelklik op de app als dat niet het geval is. U kunt nu bladeren naar de DCIM of Camera directory om uw foto's te kopiëren.

Link to Windows

De Link to Windows-functie in recente Android-apparaten biedt een directe draadloze verbinding tussen uw telefoon en laptop. Zorg ervoor dat ze verbonden zijn met hetzelfde wifinetwerk. Druk onder Instellingen, of door het menu Instellingen op uw telefoon omlaag te trekken, op Koppeling naar Windows. Druk nu op uw laptop op de Windows-knop en typ "Je telefoon" en klik op de app. Volg de aanwijzingen om uw toestellen aan elkaar te koppelen en geef de app permissie om foto's van uw telefoon te kunnen lezen. U kunt nu bladeren en foto's kopiëren vanaf uw telefoon. Deze Windows-app kan ook worden gebruikt voor schermafbeeldingen. Deze app is echter nog niet compatibel met alle Android-telefoonmodellen.

Google Drive

De Google Drive app kan ook gebruikt worden om de foto's draadloos over te zetten naar uw laptop. Het kan gratis worden gebruikt en biedt 15 GB cloud-opslag, maar het vereist een internetverbinding, in tegenstelling tot het rechtstreeks overbrengen via USB. Start Google Drive op uw telefoon en upload alle foto's die u wilt verplaatsen. De bestanden worden op de cloud van uw Google-account geplaatst en kunnen op uw pc of laptop worden gedownload. Dit werkt zowel voor Windows als voor Mac OS.

Foto's overzetten van iPhone naar laptop

Het overbrengen van foto's van een iPhone is grotendeels vergelijkbaar met hoe het gebeurt met Android-toestellen. Apple heeft ook apps en functies die een snelle en draadloze overdracht mogelijk maken.

USB-kabel en Foto's app

Met behulp van het programma Foto's en een USB-kabel kun je eenvoudig bestanden van een iPhone of iPad naar uw MacBook overzetten. Sluit het Apple-apparaat aan met een USB-kabel en voer dit programma uit op uw MacBook. Hierdoor wordt een scherm geopend waarin u wordt gevraagd of u foto's en video's van de aangesloten telefoon wilt importeren. Als het dialoogvenster niet verschijnt, zoekt u de naam van het apparaat op de zijbalk aan de linkerkant.

Als u erop klikt, worden alle foto's op uw telefoon weergegeven en kunt u kiezen welke u van daaruit wilt importeren.Windows 10 heeft een ingebouwde, gelijknamige app. Sluit uw iPhone aan op de USB-poort en typ "Foto's" in het startmenu. Dit opent een venster dat alle foto's en albums op uw laptop weergeeft. Klik op Importeren in de rechterbovenhoek en selecteer 'Van een USB-apparaat'. Volg de aanwijzingen, selecteer uw iPhone en selecteer de afbeeldingen die u wilt importeren.

AirDrop

Apple's AirDrop is een andere handige functie die met iPhones wordt meegeleverd. Het maakt het mogelijk om foto's en bestanden draadloos te delen met andere Apple apparaten. U begint met het doorbladeren van de foto's die u wilt verzenden in de galerij. Nadat u er een hebt aangeraakt of meerdere hebt gemarkeerd, zoekt u de deelknop op en tikt u erop.Dit geeft een klein deelvenster weer met het label "Tik om te delen met Airdrop" onder uw foto's. U kunt nu op de MacBook tikken waarmee je de bestanden wilt delen. AirDrop is in staat om foto's met zeer hoge snelheden over te brengen, omdat het gebruik maakt van een directe wifiverbinding. De foto's worden opgeslagen in de map Downloads van je MacBook.

iCloud

iCloud is een service die vergelijkbaar is met Google Drive en werkt voor zowel Windows laptops als MacBooks. Installeer het zowel op uw iPhone als op uw laptop. U moet een account hebben bij Apple, omdat u dan uw Apple ID en wachtwoord nodig hebt. Na het inloggen kunt u nu de foto's van uw iPhone uploaden en downloaden vanaf uw laptop.iCloud wordt geleverd met gratis 5 GB cloud-opslag en u kunt betalen voor extra ruimte. 5 GB is echter genoeg als u het alleen maar gebruikt voor het overzetten en tijdelijke opslag.

Overige tips en opties

Zoals te zien is in deze compilatie van tips, zijn er verschillende ingebouwde functies en apps van derden die gebruikt kunnen worden voor het overbrengen van foto's tussen uw telefoon en laptop. Als deze allemaal niet werkten of om een of andere reden niet beschikbaar zijn, kunt u de telefoon en de laptop op Bluetooth zetten. Koppel ze aan elkaar, tik op de foto's op uw telefoon en houd ze vast, en selecteer Delen via Bluetooth. Het is relatief langzaam en een oplossing die vroeger vaker werd gebruikt, maar het zal de klus klaren.

Tot slot zijn er gevallen waarin de overdracht via de USB-kabel halverwege mislukt of waarin u niet kunt bladeren in de mappen van de telefoon op de laptop. Zorg ervoor dat de kabel goed is aangesloten en dat de telefoon is ontgrendeld.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.