Chromebook of Laptop: Welke moet u kiezen?

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Beide een Chromebook en laptop zijn geweldig, maar welke past het best bij uw gebruik? Chromebook of Laptop: Welke moet u kiezen?

Mocht u op zoek zijn naar een nieuwe laptop, dan bent u de Chromebook vast en zeker al een aantal keren tegengekomen. Ze zijn gemiddeld een stuk goedkoper dan een gewone laptop, maar zijn ze wel geschikt voor wat u er mee wilt doen?

Chromebooks zijn beter dan een laptop met Windows of macOS voor bepaalde doeleinden, waardoor ze zeker niet voor iedere gebruiker de beste keuze zijn. De keuze maken tussen een Chromebook of laptop is daarom erg lastig, maar wij leggen u in dit artikel uit wat de verschillen zijn tussen de twee, en welke u zelf het beste kunt kopen.

Verschillen tussen een Chromebook en laptop

chromebook in het gras

Een Chromebook is eigenlijk ook een laptop. Het is alleen een laptop dat draait op een besturingssysteem dat mensen niet gewend zijn, namelijk Chrome OS. De reden dat ze Chromebooks worden genoemd is omdat ze eigenlijk heel anders zijn dan een gewone laptop. Ze hebben namelijk een eigen unieke user interface en hele andere mogelijkheden als het gaat om gebruik van software.

Chrome OS is het besturingssysteem van Google, wat over het algemeen geheel online werkt. Dit betekent dat wanneer u niet binnen bereik van internet bent, u uw Chromebook eigenlijk amper kunt gebruiken.

Een Windows laptop of MacBook zijn daarentegen wat uitgebreider vanwege hun uitgebreidere besturingssystemen. Zeker offline kunt u er veel meer mee dan op een Chromebook, omdat u niet afhankelijk bent van de cloud. Daarnaast is het ook mogelijk om er veel meer software op te draaien, aangezien u op een Chromebook over het algemeen alleen apps uit de Google Play Store op kunt draaien.

chromebook op tafel met muis

Maar wat is nou beter, een laptop of Chromebook? Eigenlijk kunnen we daar geen algemeen antwoord op geven. Het ligt namelijk aan wat u belangrijk vindt in een laptop, maar ook aan wat u van plan bent er op te gaan doen.

 LaptopChromebook
OSWindows of macOS.Chrome OS.
SoftwareApps uit de Microsoft Store en software die te downloaden is van third-party websites.Apps uit de Google Play Store en web apps in Google Chrome.
GamingDuurdere laptops kunnen alle games draaien die ze maar willen.Alleen games uit de Google Play Store.
BeveiligingAlhoewel Windows een makkelijker doelwit is voor hackers, voorkomt de geïnstalleerde Windows Defender veel malware.Weinig kans om gehackt te worden door veel goede veiligheidsfeatures.
BatterijduurLichte en dunne laptops kunnen een hoge batterijduur halen, maar daar betaald u wel voor. Krachtige laptops met hoge specs verbruiken meer energie en kunnen vaak maar tot 4 uur gebruikt worden op één volle accu.Instapmodellen van Chromebooks kunnen al snel een batterijduur van 8 á 10 uur behalen.
PrijsInstapmodel: €250-€500
Middenklasse: €500-€1000
High-end: €1000-€2500
Instapmodel: €150-€300
Middenklasse: €300-€500
High-end: €500-€900
Verschillen tussen een laptop en Chromebook

Beschikbaarheid van software

Als het gaat om de hoeveel software die beschikbaar is, dan bent u erg gelimiteerd op een Chromebook. Wanneer u vaak op zoek bent naar software voor bepaalde doeleinden, is het een goede reden om te kiezen voor een Windows laptop of MacBook.

Op een Chromebook is het alleen mogelijk om apps te gebruiken uit de Google Play Store, of gebruik te maken van webapplicaties in de Chrome browser. Hierdoor valt enorm veel veelgebruikte software af, aangezien die alleen beschikbaar zijn via de website van de ontwikkelaar. Denk bijvoorbeeld aan Adobe Photoshop als u vaak foto’s bewerkt, of Adobe Premiere Pro als u video’s bewerkt. Dit is allemaal erg lastig op een Chromebook, aangezien u gelimiteerd bent aan het kleine aantal beschikbare apps. Nu zijn er natuurlijk ook fotobewerkingsapps voor Chromebooks, maar die zijn een stuk minder uitgebreid.

Mocht u houden van gaming, dan is een Chromebook ook een slechte keuze. Naast de games uit de Google Play Store en browser games kunt u namelijk geen games installeren, waardoor gamers vaak gewoon kiezen voor een Windows laptop.

Maakt u gebruik van veel third-party software? Kies dan voor een Windows laptop in plaats van een Chromebook aangezien deze niet op Chromebooks te installeren zijn.

Opslag en cloud gebruik

cloud opslag uitgelegd

Één van de redenen dat Chromebooks een stuk goedkoper zijn is de ingebouwde harde schijf die niet veel ruimte nodig heeft. Een Chromebook kan makkelijk met bijvoorbeeld 64 GB overweg, terwijl dit voor een Windows laptop veel te weinig is. Het besturingssysteem van Windows 10 neemt al ruim 15 GB in beslag, wat al een kwart van de harde schijf zou zijn.

Mocht u toch ruimte tekort komen op een Chromebook, dan kunt u altijd nog gebruik maken van een externe harde schijf of extra SD-kaartje om wat foto’s of video’s op te kunnen slaan.

Daarnaast maakt een Chromebook ook veel gebruik van de cloud, aangezien er veel gebruik wordt gemaakt van apps zoals Google Docs die geheel in de cloud draaien. Een nadeel is hier wel dat u, na de gratis 15 GB opslag in de cloud via Google Drive, gaat betalen voor een abonnement wat maandelijkse kosten met zich mee brengt. Gelukkig is dit maar enkele euro’s per maand voor bijvoorbeeld 100 GB extra opslag.

Lees ook: Uitleg van een HDD & SSD + de Verschillen

Draagbaarheid

man houdt laptop vast

Als het gaat om de draagbaarheid van laptops en Chromebooks, dan zijn Chromebooks over het algemeen beter. U kunt voor een klein bedrag al een lichte en compacte Chromebook kopen, terwijl Windows laptops die klein en compact zijn vaak al een stuk duurder zijn.

Lees ook: 5 Beste Mini Laptops (Dé Kleinste)

Performance

krachtige videokaart

Als het gaat om de vergelijking van performance tussen een Chromebook of laptop, dan is het lastig te zeggen wie hier de winnaar is. De software die op een Chromebook draait is namelijk veel lichter, waardoor het makkelijk is om een goede performance te behalen met zelfs een zwakkere processor.

Mocht u echt krachtige performance zoeken voor het draaien van zware taken, dan kunt u beter kiezen voor een Windows laptop. Deze hebben mogelijkheden tot veel betere specs, zoals een Intel Core i7 processor met 32 GB RAM en een krachtige Nvidia videokaart, wat u in een Chromebook niet zult vinden. Hier zult u dan wel veel meer voor betalen dan een Chromebook met wat meer RAM en een betere processor dan de gemiddelde Chromebook.

Natuurlijk zijn er ook niet alleen maar goedkope Chromebooks. Google heeft ook krachtigere modellen ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld de HP Chromebook x360 14c-ca0004nd. Deze heeft een Intel Core i5 processor, 8 GB aan RAM en 128 GB opslagruimte. Hier betaald u dan wel iets meer voor, namelijk rond de €850. Dit is dan toch wel één van de krachtigste Chromebooks die op dit moment verkrijgbaar is.

Beveiliging

Natuurlijk is geen enkel besturingssysteem helemaal veilig, maar Chrome OS komt daar erg in de buurt. Chromebooks hebben vele verschillende features ingebouwd waardoor ze een stuk veiliger zijn dan Windows of macOS.

FeatureWerking
SandboxingElke applicatie op een Chromebook draait in zijn eigen sandbox. Wanneer er een virus in een bepaalde software zit die u draait, wordt deze automatisch verwijderd als u het programma sluit.
Verified bootChromebooks kunnen niet opstarten wanneer er een virus in het systeem zit. Alle bestanden worden automatisch gecheckt tijdens het opstarten om dit te voorkomen.
Power washMet een power wash kunt u alle data van uw Chromebook binnen enkele minuten verwijderen.
Automatic updatesSoftware wordt zo snel mogelijk automatisch geüpdatet, waardoor alle beveiligingslekken direct worden gedicht.
Veiligheidsfeatures van Chrome OS.

Windows is een veel makkelijker doelwit voor hackers, aangezien het een complex besturingssysteem is waardoor hackers op veel verschillende manieren binnen kunnen dringen. Natuurlijk hebben Windows laptops hier wel een aantal maatregelen tegen genomen zoals de Windows Defender Firewall, maar dit is vaak niet genoeg om hackers te kunnen voorkomen.

Mocht u zo veilig mogelijk willen zijn, dan moet u zeker kiezen voor een Chromebook.

Batterijduur

laptop die bijna opgeladen is

Als het gaat om de batterijduur, dan blinkt eigenlijk iedere Chromebook hier in uit met een batterijduur van vaak minimaal 7 á 8 uur. Dit komt doordat deze vaak een processor bevatten die niet heel krachtig is, waardoor er weinig stroom wordt verbruikt en de Chromebook veel langer mee kan.

Windows laptops en MacBooks blijven hier echter niet op achterlopen. De laatste jaren zijn Windows laptops en MacBooks steeds beter geworden als het gaat om de batterijduur, met name dankzij nieuwe energiezuinigere chips van Intel en bijvoorbeeld de M1-chip die in iedere nieuwe MacBook te vinden is.

Bij Windows laptops ligt het wel erg aan het type laptop dat u koopt. Mocht u kiezen voor een krachtige gaming laptop, dan bevat deze een processor en videokaart die stroom vreet, waardoor u geen lange batterijduur kunt verwachten. Laptops met een wat minder krachtige processor gaan over het algemeen een stuk langer mee.

Lees ook: 7 Tips om de Batterijduur van uw Laptop te Verlengen

Prijs

man die geld uit portemonnee haalt

Mocht u goedkoop uit willen zijn, dan kiest u voor een Chromebook. Zelfs een Chromebook van rond de €300 is soms al sneller dan een laptop van €700, puur omdat het besturingssysteem zo lichtgewicht is dat ze met een zwakke processor al geweldige prestaties kunnen behalen.

Lees ook: 4 Beste Goedkope Chromebooks

Een basismodel Windows laptop kost al snel €500, maar daar moet u niet al te veel van verwachten. Windows is natuurlijk een zwaarder besturingssysteem waardoor de laptop ook wel wat redelijke specs nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Conclusie - moet u een laptop of Chromebook kiezen?

chromebook of laptop

We hebben alle verschillen tussen een gewone laptop en Chromebook besproken, maar welke moet u nu kiezen? Die keuze moet u natuurlijk zelf maken. Wij zullen nog een korte samenvatting geven.

Kies voor een Chromebook als u:

  • Een lage prijs belangrijk vindt.
  • Veiligheid vooropstelt.
  • Geen ingewikkelde software gebruikt.
  • Een lange batterijduur wilt.
  • Niet vaak offline werkt.

Of kies voor een laptop als u:

  • Een hoger budget hebt.
  • Vaak offline wilt werken.
  • Een machine met krachtige specificaties zoekt.
Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.