5 Gratis Alternatieven voor Windows Movie Maker

Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Helaas is Windows Movie Maker er niet meer, maar er zijn wel veel geschikte alternatieven met dezelfde functies. 5 Gratis Alternatieven voor Windows Movie Maker

Windows Movie Maker was een geliefd onderdeel van het Windows Essentials programma. Het gaf 'amateurs' de kans om video's te bewerken zonder dat ze ingewikkelde software moesten leren te gebruiken. Het maakte het ook mogelijk om video's gemakkelijk direct te delen met sociale media of videosites zoals YouTube of Vimeo.

oude screenshot van windows movie maker Een oude screenshot van windows movie maker.

Helaas heeft Microsoft Windows Movie Maker in 2017 stopgezet, wat betekent dat nieuwe PC- en laptopgebruikers een alternatief moeten vinden. Als u dat bent, blijf dan lezen, want we hebben 5 gratis alternatieven gevonden voor de videobewerkingssoftware waar u van houdt.

ProgrammaVoordelenNadelen
Microsoft foto'sEenvoudig en zeer vergelijkbaar met Windows Movie MakerGeen multi-track editor en geen na weergave
AvidemuxStabiel project en eenvoudig te gebruikenGeen mogelijkheid om project te delen via social media
VideoPadKrachtige editor en rijk aan handige functiesHoge learning curve
VSDC Lite4K-ondersteuning en vele functiesVideo previews niet mogelijk en geen motion-tracking support
ShotcutStabiel en vele professionele optiesHoge learning curve

De nieuwe standaard: Microsoft-foto's

Hoewel Windows Movie Maker in 2017 aan zijn einde kwam, zijn veel van de basisfuncties nog steeds beschikbaar op Windows 8 en 10. In plaats van een stand-alone applicatie, vindt u ze nu gebundeld in Microsoft Foto's.

microsoft_fotos_650x Een video bewerken via Microsoft Foto's.

Helaas zijn sommige functies verloren gegaan in de transitie - met name de mogelijkheid om multi-track tijdlijnen te gebruiken. In plaats daarvan worden alle foto's of video's toegevoegd aan een enkele reeks gebeurtenissen. Afgezien van deze omissie is bijna alles beschikbaar, zoals titelsequenties en zelfs enkele basis 3D-effecten.

Net als bij Windows Movie Maker, kan Microsoft Foto's video's direct delen met sociale media of YouTube. U kunt ook rechtstreeks naar Skype delen, wat een nieuwe functie is die erg populair is geworden.

Voordelen

 • Eenvoudig te gebruiken en zeer vergelijkbaar met Windows Movie Maker.
 • Deelt de krachtige zoek- en browse-functionaliteit van Microsoft Foto's.
 • Heeft de mogelijkheid om direct te delen naar social media, YouTube en Skype.

Nadelen

 • Sommige mensen zullen het ontbreken van een multi-track editor frustrerend vinden.
 • Het ontbreekt aan de mogelijkheid om gezichten te taggen, iets wat bij Windows Movie Maker was inbegrepen.
 • Geen voor en na weergave.

Tip: als u van plan bent om van videobewerking uw carrière te maken, kies dan voor een geschikte laptop voor videobewerking.

Het Open-Source Alternatief: Avidemux Video Editor

Avidemux is al meer dan 10 jaar een populaire video-editor in de Linux-wereld, met gelijkaardige functionaliteiten als Windows Movie Maker.

AviDemux Overzicht van Avidemux software.

In de praktijk voelt Avidemux zich niet zo gepolijst maar het beschikt wel over een handvol functies die Windows Movie Maker niet heeft. Eén ding heeft Avidemux echter niet, namelijk de mogelijkheid om te delen met sociale media.

Als u Avidemux kunt vergeven voor zijn tekortkomingen in het delen op sociale media, wordt u beloond met een stabiel programma dat niet vaak verandert.

Voordelen

 • Een langdurig en stabiel open source project.
 • Eenvoudig te gebruiken als u eenmaal voorbij de ouderwetse interface bent.

Nadelen

 • Mist de mogelijkheid om projecten te delen via social media.

Volledig uitgerust en gratis: VideoPad video-editor

Het eerste wat u opvalt aan VideoPad, is dat het niet lijkt op Windows Movie Maker. Als u al heel lang bezig bent met Movie Maker, zal het even duren voordat u de VideoPad-interface onder de knie hebt.

VideoPad Schermafdruk van VideoPad.

Als u eenmaal kennis hebt gemaakt met VideoPad wordt het een stuk beter, omdat de software zelf veel meer mogelijkheden biedt dan Windows Movie Maker. Naast de standaard bewerkingshulpmiddelen bevat VideoPad bijvoorbeeld de mogelijkheid om te blurren, schudden, pannen en zoomen. Het bevat zelfs de mogelijkheid om video's van uw bureaublad vast te leggen - handig voor het maken van korte video's.

VideoPad is volledig gratis voor niet-commercieel gebruik; dit wordt echter niet goed geadverteerd op de website van het bedrijf.

Voordelen

 • Functie rijke en krachtige editor.
 • Gratis voor niet-commercieel gebruik.
 • Kan gemakkelijk worden gedeeld met YouTube, Facebook, Dropbox en Google Drive.

Nadelen

 • Een steile learning curve kan sommige gebruikers afschrikken.
 • De gratis versie wordt niet goed geadverteerd.

Chromebook gebruiker? Lees ook: 5 Foto- en Videobewerking Apps voor Chromebooks.

Gratis Professionele Software: VSDC Lite Video Editor

VSDC is meer bekend om zijn populaire en extreem krachtige VSDC Pro software, maar op hun bedrijfswebsite staat een verborgen link naar de volledig gratis VSDC Lite variant.

VSDC Overzicht van VSDC.

VSDC Lite biedt vrijwel alles wat een doorgewinterde Windows Movie Maker gebruiker kan wensen, van basisfilters tot het bewerken en trimmen. In sommige opzichten is VSDC eigenlijk complexer dan Windows Movie Maker, maar het ontbreekt helaas aan het delen van video's op social media.

Een ding dat VSDC echt doet schitteren, is de ondersteuning voor 4k video.

Voordelen

 • Ondersteuning voor 4K video.
 • Downloadt en installeert zeer snel.
 • Rijk aan vele functies.

Nadelen

 • Software zeurt regelmatig om te upgraden naar Pro.
 • Geen mogelijkheid om video's te previewen.
 • Geen ondersteuning voor motion-tracking.

Shotcut

Shotcut, een andere open-source software dan die uit de Linux-wereld, werkt op een niveau dat hoger ligt dan wat Windows Movie Maker ooit zou kunnen bereiken. Afhankelijk van hoe ver u bent op het gebied van videobewerking, zult u Shotcut geweldig vinden of volledig de weg kwijt raken in zijn menu.

shotcut Overzicht van de Shotcut video-editor.

Als u de steile learning curve aankan, wordt u beloond met een krachtige videobewerkingssoftware die zo ongeveer kan presteren op het niveau van Adobe Premiere Pro.

Voordelen

 • Stabiel open-source project betekent geen verrassingen.
 • Zeer krachtige software met enkele professionele opties.

Nadelen

 • De leercurve kan gewoon te hoog zijn voor casual video-editors.
 • Geen mogelijkheid om direct te delen via social media.

Welk alternatief is het beste?

Er is geen harde en snelle regel over welk programma het beste is. Ze zijn allemaal geschikt voor verschillende delen van de markt voor amateur-videobewerkers. We hebben ons beste gratis alternatief voor Windows Movie Maker gekozen op basis van een aantal cases.

1. Ik wil gewoon dezelfde/gelijksoortige functionaliteit

Voor de overgrote meerderheid van de gebruikers is Microsoft Foto's het natuurlijke alternatief voor Windows Movie Maker. Het is een handig programma dat het direct delen met sociale media ondersteunt - iets wat voor veel Movie Maker-gebruikers van groot belang is.

De beste software om het eenvoudig te houden? Microsoft Foto's.

2. Ik haat verandering, wat als Microsoft de dingen weer verandert?

Helaas is er geen manier om te weten of Microsoft haar videobewerkingspakketten weer zal wijzigen. Echter, zowel Shotcut als Avidemux zijn voorbeelden van stabiele open-source software. Dit betekent dat de software in de loop der tijd langzaam zal veranderen door bijvoorbeeld nieuwe functies toe te voegen of bestaande bugs te repareren. Het is onwaarschijnlijk dat deze programma's ooit zullen worden verlaten, samengevoegd of omgezet in betaalde producten.

Het beste voor de stabiliteit op lange termijn? Shotcut of Avidemux.

3. Ik wil graag proberen om een krachtigere video-editor te gebruiken

Voor sommige oude Windows Movie Maker gebruikers is het misschien tijd om een krachtigere editor uit te proberen. Daarom hebben we VSDC toegevoegd als mogelijke route naar een professionele betaalde upgrade, en Shotcut als u de voorkeur geeft aan een gratis/open source manier om een iets ingewikkeldere editor te proberen.

Over de auteur
remco bravenboer - laptoid

Remco Bravenboer is een laptop-expert met jarenlange ervaring. Zelf heeft hij meerdere laptops gehad waarbij de een geoptimaliseerd was voor het spelen van games, en de ander krachtig was om mee te programmeren. Daarnaast heeft hij tijdens zijn ICT-opleiding cursussen gevolgd over hardware, waardoor zijn kennis over laptops enorm is gegroeid. Lees hier meer over hem en Laptoid.