- Informatie
- Hoe lang moet de accu van een laptop meegaan?
Hoe lang moet de accu van een laptop meegaan?
Door Remco Bravenboer / Laatste update op 04 apr 2023
Laptops zijn gemaakt om lang mee te gaan, maar hoe lang is dit nou eigenlijk?
Wat laptops scheidt van desktopcomputers is hun draagbaarheid. U hoeft niet telkens een stopcontact te vinden, dankzij de ingebouwde accu. Door de jaren heen zijn de batterijen van laptops kleiner en lichter geworden, terwijl ze uw notebook uren lang zonder stroom kunnen ondersteunen.
Gebruikers moeten zich er echter van bewust zijn dat laptopaccu's een verschillende levensduur hebben en dat ze uiteindelijk allemaal niet meer op volle kracht werken. In de loop van het dagelijkse gebruik zal uw accu leeg raken en uiteindelijk moeten worden opgeladen. Bovendien gaan de batterijcellen normaal gesproken achteruit, waardoor ze in de loop der jaren steeds minder energie kunnen vasthouden.
De batterij vervangen?
Als u meer te weten komt over de levensduur van de batterij van uw laptop, kunt u uw apparaat beter onderhouden. Soms denken gebruikers dat het hele apparaat kapot is, omdat het maar een paar minuten meegaat nadat de stekker uit het stopcontact is gehaald of, erger nog, het apparaat wordt onmiddellijk uitgeschakeld nadat de oplader is verwijderd. In de meeste gevallen hoeft u alleen maar naar een servicecentrum te gaan en de batterij te laten vervangen.
Voorbeeld van de batterij van een laptop.
Laptopbatterijen zijn meestal rond de 50 á 100 euro geprijsd. Dit is afhankelijk van het model van de laptop en de capaciteit van de batterij. Als u denkt dat de specificaties van uw laptop nog steeds goed voldoen aan uw behoeften, dan hoeft u nog niet te veel uit te geven aan een nieuw apparaat. De aanschaf van notebooks op instapniveau ligt meestal rond de €300, terwijl high-end laptops gemakkelijk duizenden euro's kunnen kosten.
Levensduur van de batterij en dagelijks gebruik
De levensduur van de batterij hangt grotendeels af van de grootte en de vormfactor van de laptop. Het is een evenwichtsoefening tussen de grootte van het apparaat, de capaciteit van de batterij en de specificaties van de laptop. Een simpele notebook met een 11-inch display is bijvoorbeeld niet geschikt voor een grote batterij vanwege de vormfactor. Hij kan echter wel 10-15 uur draaien omdat hij is uitgerust met een low-power processor.
Hieronder vindt u een algemene classificatie van laptops op basis van de vormfactor en het beoogde dagelijkse gebruik, evenals de verwachte levensduur van de batterij.
Basic notebooks
Dit zijn mini laptops met schermen die kleiner zijn dan 14" en ze zijn de lichtste onder de draagbare computers. De levensduur van de batterij kan tussen de 8 en 20 uur duren nadat deze volledig is opgeladen, waarbij de meest recente modellen nog verder gaan. Netbooks en Chromebooks die op het minimalistische Google Chrome OS draaien, horen in deze categorie thuis.
Zoals gezegd, kunnen hun vormfactoren geen grote batterijen dragen, maar hun interne onderdelen zijn geoptimaliseerd om minder energie te verbruiken. Notebooks kunnen met eenvoudige kantoor- en productiviteitsapplicaties omgaan zonder dat er letterlijk energieverslindende processors nodig zijn. Ze zijn ook uitgerust met solid-state drives (SSD's) die sneller zijn, maar minder energie verbruiken dan traditionele harde schijven (HDD's).
Laptops gemaakt voor gaming en het draaien van zware processen
Deze units zijn over het algemeen uitgerust met volledige desktop onderdelen, maar in laptop vorm. Hoewel ze enige draagbaarheid bieden, zal het gebruik ervan voor gaming en veeleisende apps, terwijl ze niet zijn aangesloten, zeker veel energie verbruiken. Als de CPU en de grafische processor hard werken, kan de laptop slechts 2-3 uur meegaan.
Wanneer gaming laptops echter op batterij werken en alleen voor lichte toepassingen worden gebruikt, kunnen ze 4 tot 8 uur meegaan. Het is nog steeds niet zo lang als de accu van de meeste notebooks. Grotere laptops kunnen grotere accu's hebben, maar ze hebben relatief grote interne onderdelen die voeding nodig hebben.
Laptops voor gemixt gebruik
Deze brede categorie heeft betrekking op laptops met beeldschermen van ongeveer 14-16". Ze bevinden zich ergens tussen kleine notebooks en laptops op ware grootte wat betreft formaat, specificaties en levensduur van de batterij. Ze kunnen ongeveer 6-8 uur op hun batterij werken. Het kan een stuk korter zijn, afhankelijk van de apps die u gebruikt.
De MacBooks van Apple zijn het vermelden waard omdat ze tot een eigen categorie lijken te behoren. Naast het feit dat ze op hun eigen Mac OS draaien, staan Apple apparaten erom bekend dat ze de integratie tussen hun hardware en hun besturingssysteem hebben geoptimaliseerd. MacBooks kunnen ongeveer 13 uur meegaan bij een matig tot hoog gebruik.
Capaciteit en levensduur van de batterij
Waarschijnlijk bent u de term mAh tegengekomen bij het lezen over de levensduur en capaciteit van de batterij. Dit is kortstondig voor (milli)Ampère-uur en het verwijst naar de hoeveelheid energie die een batterij kan bevatten. Batterijen met een grotere mAh kunnen meer energie opslaan, maar deze zullen ook zwaarder en omvangrijker zijn.
Mijn eigen laptop gaat na anderhalf jaar nog bijna 8 uur mee op één volle accu.
Het kennen van de capaciteit van de batterij is een goede overweging bij de aanschaf van een laptop. Het is echter belangrijk om te weten dat de capaciteit alleen niet bepalend is voor de levensduur van de batterij. Zo kunnen basic notebooks met minder dan 11" display 10-15 uur draaien op slechts een 2950 mAh batterij. Gaming laptops met ongeveer 4400 mAh kunnen slechts 4 uur of minder meegaan, vooral als u grafisch-intensieve apps gebruikt.
Met andere woorden, een hogere mAh betekent niet gelijk een langere accuduur. Het hangt af van de hardware en hoe u het apparaat gebruikt. Hier zijn factoren die de dagelijkse levensduur van uw batterij kunnen beïnvloeden:
- Helderheid van het scherm. Uw scherm neemt een groot percentage van het vermogen van uw batterij in beslag. Afhankelijk van het omgevingslicht kunt u de levensduur van de batterij verlengen door de helderheid van uw scherm te verminderen. Dit kan echt een enorme impact hebben die u snel zult merken.
- Type gebruikte apps. Basis kantoorapps zoals tekstverwerkers, e-mail en spreadsheets verbruiken niet te veel rekenkracht. Als uw laptop geschikt is voor high-end gaming en multimediabewerking, kan het gebruik van dergelijke apps de levensduur van uw batterij gemakkelijk halveren.
- Aantal aangesloten randapparaten. De meeste USB-apparaten nemen stroom op van uw laptop wanneer deze is aangesloten. Als u een bedrade muis, gamecontroller of externe harde schijf gebruikt, nemen deze apparaten hun deel van de opgeslagen energie. U kunt uw telefoon zelfs opladen via een USB-poort, waardoor ook de batterij van uw laptop leeg raakt.
Levensduur van laptop batterijen
Met de technologie die we nu hebben, is de levensduur van laptopbatterijen onvermijdelijk beperkt. Batterijcellen gaan achteruit bij herhaaldelijk gebruik en u zult merken dat de dagelijkse levensduur van de batterij uiteindelijk zal verkorten. Dit komt omdat ze beperkte laadcycli hebben.
Eén laadcyclus verwijst naar een volledige oplaadbeurt van 100% van een volledige ontlading bij 0%. Als er nog 75% over is op uw batterij en u laadt deze weer op tot 100%, dan is dat 1/4 van een oplaadcyclus en zo verder. De meeste lithium-batterijen zijn gespecificeerd voor ongeveer 500 laadcycli. Dit betekent dat de levensduur van de batterij waarschijnlijk afneemt nadat de laptop 500 keer volledig is opgeladen vanaf nul.
Dit is meestal een conservatieve schatting van de fabrikanten, omdat gebruikers hun laptop normaal gesproken opladen voordat de batterij op nul staat. De levensduur van de batterijen van de laptop is gemiddeld 3-4 jaar. De totale capaciteit in mAh daalt in de loop van de tijd naarmate er meer laadcycli worden bereikt, maar de levensduur kan langer of korter zijn, afhankelijk van het gebruik.
Gezondheid van de batterij verbeteren
Laptop batterijen zullen onvermijdelijk vervangen moeten worden. Er zijn echter manieren om de levensduur van uw batterij te verlengen en om overbelasting te voorkomen. Hier zijn enkele tips die u gemakkelijk kunt uitvoeren:
- Ventileer uw laptop voldoende. Vermijd het gebruik ervan op zachte oppervlakken zoals kussens of op de bovenkant van uw bed. Te veel warmte kan de batterij overbelasten en deze veel sneller doen leeglopen. Gebruik indien mogelijk een koeler, vooral als u zware bewerkingen op uw apparaat uitvoert.
- Laad regelmatig op en vermijd 0% te raken. Moderne laptops hebben een slimme functie die stopt met opladen wanneer 100% is bereikt, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het overbelasten van uw batterij. Sommige laptops hebben ook functies die automatisch optimaliseren hoe het apparaat oplaadt.
- Gebruik de energiebesparende functies van uw laptop. Het heeft instellingen voor het in evenwicht brengen van het stroomverbruik en de prestaties. Als u geen extra rekenkracht nodig hebt, stelt u uw computer gewoon in op een energiezuinige modus om te voorkomen dat de batterij snel leegloopt.